ETAPCLUB

KNRM Nieuws

De KNRM redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Snel, professioneel en kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen.
  1. Vrijwilligers van de KNRM Callantsoog zijn professioneel opgeleid. Oefenen met een NHV-helikopter wordt jaarlijks gedaan. Vandaag stond een hoist oefening op het programma ter hoogte van strandpaviljoen Vos in Callantsoog. Bij deze oefening staat de onderlinge communicatie en samenwerking centraal. De reddingboot moet een bepaalde snelheid en vaste koers houden, zodat een kikker (man die onder de helikopter hangt) iemand uit de reddingboot of uit het water kan oppikken.
  2. Twee wandelaars raakten zaterdagmiddag 17 februari rond 14.30 uur in problemen ter hoogte van Baarland. Zij liepen op een zandplaat en raakten ingesloten door het snel opkomende tij.Daarop zijn de vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert gealarmeerd. Onderweg werd duidelijk dat één persoon de kant had bereikt. Een wandelaar en hond waren op de zandplaat achter gebleven. Inmiddels waren ook twee ambulances gealarmeerd.Nog voor de KNRM ter plaatse was bleken ook de tweede wandelaar en de hond de kant te hebben bereikt. Daarmee kwam onze inzet ten einde. 
  3. Reddingboot Zeemanshoop wordt dit jaar 18 jaar oud en ligt daarom voor haar 6-jaarlijkse grote onderhoudsbeurt op de scheepswerf in Maassluis. Niets wordt hierbij aan het toeval overgelaten.De vrijwilligers van KNRM reddingstation Breskens hebben tussen Kerst en Nieuwjaar hun grote trots naar de scheepswerf in Maassluis gebracht. Hier is men in januari gestart met de 6-jaarlijkse onderhoudsbeurt van het bijna 18 jaar oude schip.Regelmatig worden er bezoekjes gebracht aan de werf om de voortgang op te volgen. Het doet bijna pijn om onze mooie dame op deze manier te zien, maar we zijn er van overtuigd dat het allemaal goed komt. ‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’.De foto’s geven een mooi beeld van wat er allemaal komt kijken bij een grote werfbeurt. Reddingboot Zeemanshoop zal volgende maand terugkeren naar haar thuishaven Breskens. Tot die tijd vervangt reddingboot Koos van Messel.De fotoserie is gemaakt tussen 15 januari en nu.
  4. Diverse hulpdiensten zijn donderdagmorgen 15 februari ingezet nadat een melding binnen was gekomen van een vermist persoon. Vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert, medewerkers van politie en Rijkswaterstaat zijn om 9:50 uur gealarmeerd nadat ter hoogte van Hoedekenskerke een verlaten auto was aangetroffen. Het vermoeden bestond dat de bestuurder te water was geraakt.Nabij de haveningang werd al snel een drenkeling waargenomen welke door vrijwilligers van de KNRM uit het water is gehaald. Aan boord van de reddingboot is direct gestart met reanimatie. Vervolgens is koers gezet richting Hansweert alwaar een ambulance klaar stond.Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hulp bleek tevergeefs. Het slachtoffer is overleden.De bemanning en plaatselijke commissie van reddingstation Hansweert wil graag haar medeleven uiten aan de familie en vrienden van het slachtoffer en wenst hun veel sterkte toe.Foto: HV Zeeland
  5. De KNRM Den Oever werd onlangs benaderd door het aannemersbedrijf Hakkers, dat als onderaannemer van Van Oord bezig is met het verlengen van de kade in de Vissershaven. Deze werkzaamheden lopen vooruit op de dijkversterking, die Den Oever de komende twee jaar in haar greep zal houden.Hakkers wilde met de KNRM graag een reddingsoefening doen. Het liefst natuurlijk in de Vissershaven zelf, maar die ligt aan de Waddenzee, de zoute waterkant in Den Oever, terwijl Hakkers zijn kraanschip laat rusten in de haven op de Oude Zeug, waar de te verwerken damwandplanken liggen opgeslagen. En die ligt aan de IJsselmeerzijde, de zoete kant van Den Oever.Dus aan die kant werd de oefening 'man overboord' gehouden. ,,Hakkers bleek de boel goed voor elkaar te hebben," aldus Rudolf Ernens, COO van het KNRM-station Den Oever, die als veiligheidsdeskundige het trainings- en opleidingsniveau van de bemanning in de gaten houdt. ,,Ze hebben veel eigen reddingsmiddelen en een goed communicatiesysteem. Ze hadden de pop er al uit voordat wij waren aangekomen. Toen hebben we de oefening nog maar een keer gedaan."De vrijwilligers van de KNRM demonstreerden daarna nog wat EHBO-acties. Al met al een geslaagde oefening.
  6. Het seizoen is begonnen...Onder het toeziend oog van het Kustwachtvliegtuig -dat toch al in de lucht was- voltrok zich vanmiddag op het Veerse Meer de eerste hulpverlening van 2018.De melding was afkomstig van een kajuitzeiljacht dat als gevolg van motorpech aan de grond gelopen was ter hoogte van Kamperland. Omdat de onfortuinlijke solozeiler het ijskoude water in gegaan was om eigenhandig te proberen het jacht vrij te krijgen was iedereen extra alert op onderkoeling.Met hulp van de reddingboot Oranje is het zeiljacht naar de thuishaven gesleept.
  7. Vrijdag 9 tot en met woensdag 14 februari is de watersportbeurs Boot Holland in het WTC Expo te Leeuwarden. De KNRM is daar met een stand aanwezig in hal 5 en daar dit jaar zal ook een auto met scooter van de Lifeguards te zien zijn. Gemiddeld vijf vrijwilligers per dag laten bezoekers kennis maken met de Redding Maatschappij en ondersteunen de verkoop van artikelen uit de Reddingwinkel. Traditiegetrouw is de beurs ook de start voor de verkoop van de KNRM-jaarwimpel. Nieuwe donateurs krijgen de jaarwimpel gratis mee als welkomstgeschenk. Verwacht wordt dat er weer heel wat kopjes koffie de start zullen zijn voor een mooi gesprek met soms jaarlijks terugkerende donateurs.
  8. Op zaterdag 28 april 2018 stelt de KNRM haar deuren open voor haar donateurs en andere bezoekers om een kijkje te nemen in de keuken van de Redding Maatschappij.Reddingbootdag is dé dag voor donateurs om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Reddingbootdag wordt door alle 45 reddingstations van de KNRM georganiseerd, het programma duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Maak kennis met de vrijwilligers van de KNRM Bij de KNRM draait alles om vrijwilligerswerk, het reddingswerk kan niet bestaan zonder de 1.300 vrijwilligers. Met hart en ziel zijn velen al jaren verbonden aan hun reddingstation. 365 dagen per jaar staan ze klaar. Niet elke dag voor een redding, maar wel 24 uur per dag beschikbaar. Voor échte reddingen en dankbare hulpverleningen.De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. En voor die mensen is Reddingbootdag.Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.Ben je benieuwd welk programma de reddingstations te bieden hebben? Klik in de kaart op het reddingstation dat u wilt bezoeken.
  9. Dinsdagavond 6 januari waren vrijwilligers van KNRM reddingstation Hoek van Holland te gast bij Rotterdams burgemeester Achmed Aboutaleb. Hij vond zijn laatste bezoek aan het Hoekse reddingstation zo indrukwekkend dat hij de redders verder wilde spreken tijdens een diner.Burgemeester Achmed Aboutaleb vertoefd regelmatig met zijn gezin in Hoek van Holland. Zo af en toe krijgt hij de kans om de KNRM reddingboot Jeanine Parqui mee te varen. Bijzonder vind hij dat de KNRM alles betaald uit donaties, giften, legaten en erfenissen. Indrukwekkend werd het pas dat vrijwel alle KNRM’ers dit werk vrijwillig doen er veel tijd in investeren.Dinsdag ging de ploeg met een busje van taxi Rooney voor een klein prijsje naar het stadhuis aan de Coolsingel. De KNRM vrijwilligers werden gastvrij onthaald door de burgemeester zelf. Nogmaals benadrukte de heer Aboutaleb waarom hij speciaal met deze vrijwilligers een privé diner wilde. Vervolgens heerlijk gegeten en ieder heeft zijn woordje met de burgemeester kunnen doen.Na het diner kreeg de burgemeester en een wethouder een KNRM stropdas aangeboden. Na deze fantastische ervaring werden de vrijwilligers veilig naar de Hoek gebracht door het taxibuisje van Rooney.
  10. Dinsdag 6 februari hebben de reddingboten van KNRM Medemblik geoefend met een NH90 helikopter van de Koninklijke Marine. Ondanks temperaturen rond het vriespunt was het een geslaagde oefening.De vrijwilligers van de KNRM varen onder verschillende weersomstandigheden uit. Om hierop voor te bereiden wordt er ook in deze omstandigheden geoefend. Met temperaturen rond het vriespunt, en ijs op het dek, was het een uitdagende oefening voor de bemanning van reddingboten 't Span en Bernardine van KNRM Medemblik. Er zijn verschillende oefeningen gehouden met een NH90 helikopter van de Koninklijke Marine. Naast het oefenen van de onderlinge communicatie is er ook meermaals een helikopterredder afgezet op een varende reddingboot. Vanwege de ijsafzetting aan dek is er uiteindelijk afgezien van het omhoog hijsen (hoisten) van KNRM bemanningsleden. In onderstaande video een impressie van de oefening.
Dekker Watersport

Wie is online

We hebben 69 gasten en geen leden online

Klaas Mulder Vetus
KNRM

                   ETAPCLUB. www.etapclub.nl
                       Vereniging van eigenaren ETAP Jachten.