Etapclubdag 2025

img-20231105-wa0026

De redactie ontving van twee leden een verslag hoe zij de Etapclubdag 2025 ervaren hebben. Omdat beiden een eigen invalshoek van hun beleving hebben leek het mij wel aardig om beide verslagen te publiceren.

1) Verslag van Elisabeth Spits en Theo Kampa

Om klokslag 10.30 uur rijden we het parkeerterrein bij Boottotaal in Hedel op. File, het is druk op de weg maar de Etapzeilers zijn keurig op tijd; we vinden nog net een plekje voor onze Mini.
Op deze lentedag staat de deur van de grote loods wijd open en kunnen we in het zonnetje genieten van koffie met een slagroomsoesje.. In de loods zijn kraampjes opgesteld van de bedrijven die ons vandaag alles gaan vertellen over onder andere zwemvesten en poetsmiddelen. Qua vervoer over water is het, op de Optimist na, wat schraal. Of zouden de vier glimmende campers voor sommige Etapzeilers een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn?

Workshops
Na het welkomstwoord van Etapclub voorzitter Jos met daarin de "opdracht " probeer vandaag minsten twee nieuwe Etapclubleden te leren kennen, verspreiden de aanwezigen zich door het gebouw van Boottotaal. Wij hebben ons aangemeld voor de workshops boot poetsen, boot onderhoud, Garmin en de creatieve workshop. Deze laatste blijkt het ladies program te zijn; op de deelnemerslijst staat 1 man vermeld, maar die komt niet opdagen. Dat laat niet onverlet dat kunstschilder Jan ons een heerlijk ochtendje zelfportret schilderen heeft bezorgd. Gelukkig blijken bij de zogenaamde technische workshops wel vrouwen aanwezig te zijn.
De presentaties over bootpoetsen en -onderhoud doen enigszins denken aan de Dreft-reclame voor de televisie. We krijgen duidelijke instructies over de does and don'ts met mooie voorbeelden van vieze polyester rompen die na behandeling als nieuw ogen. En let op: poets niet teveel, want daar slijt je boot van! Natuurlijk wordt het op prijs gesteld dat we het pand verlaten met een pakketje van bijvoorbeeld Sjippie, maar opdringerig is de verkoop helemaal niet.

schipperskoor-clubdag-2025

De verrassing tijdens de lunch: het Schipperskoor van de KNMC (Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club)

Ernstige gezichten zijn te zien bij de presentatie over kaartplotters, windmeters, radar en marifoon. Op de dag dat we dit verslag schrijven is er op de Noordzee een ernstige aanvaring tussen een tanker en een containerschip geweest. De oorzaak is nu nog onbekend, een menselijke fout? of hapering van de apparatuur? In ieder geval is de boodschap van de Garmin-specialist dat beide nooit onfeilbaar zijn en mens en apparatuur elkaar helpen en niet vervangen.

Tot slot is het zweten bij de workshop splitsen met moderne lijnen. Mark van On-Deck schiet eerst even als een komeet door de geschiedenis van touwwerk om ons daarna met een duidelijke presentatie stap voor stap het moderne splitsen eigen te maken. Dat valt nog niet mee. Wij hebben gevraagd of hij zijn presentatie naar de club wil sturen om die op de nieuwe website te kunnen plaatsen. Immers, om iets goed te gaan beheersen is herhaling en nog eens herhaling noodzakelijk. Toch gaat bijna iedereen met een zelf gesplitste lijn met oog naar huis. Maar eerst nog een borrel met een stevige snack en veel praterij met onze nieuwe Etapvrienden.

Voor ons was dit de tweede keer dat we aan een Etapevenement hebben deelgenomen. Grote kans dat er meer keren volgen. Dat is te danken aan de voortreffelijke organisatie!

2) Hieronder het verslag van Nick en Rita van den Berg.

De Etapclubdag 2025 was heel gezellig en informatief mede door het gastvrije onthaal door de mensen van Boottotaal in Hedel. Naast het weerzien van oude bekenden spraken wij met nogal wat mensen die er voor de eerste keer bij waren.

Terwijl mijn vrouw in de weer was met haar portretschilderij, volgde ik de uitleg over Seldén masten e.d. Hier is een (onvolledige) opsomming van zaken die besproken zijn:

  • Voor ieder type zeilboot maakt Seldén een berekening van de krachten die op de mast en de verstaging komen te staan. Wanneer je extra grote zeilen gaat voeren, zoals een Code 0, nemen die krachten behoorlijk toe. Ben er dus op bedacht dat je op een gegeven moment teveel kunt vragen van je tuigage. Neem bij twijfel contact op met Seldén.
  • Wanneer je je grootzeil reeft, komen de krachten op de mast lager te liggen; daar waar de aangrijpingspunten van de verstaging niet zitten. Je zou dan met bakstagen de mast extra steun kunnen geven. Maar wij varen geen wedstrijdboten (...) dus de noodzaak ontbreekt een beetje.
  • Controleer regelmatig of alle splitpennen nog op hun plaats zitten. Geen ringetjes gebruiken want die buigen zichzelf vroeg of laat los. De splitpennen in een V zetten en niet helemaal rond buigen. (En niet opnieuw gebruiken, maar gewoon nieuwe).
  • Spanning op het voorlijk van je fok is goed, maar niet zoveel dat die de functie van de voorstag overneemt. Haal ook telkens na het zeilen de spanning van het voorlijk af.
  • Een goede gewoonte is om de mastgleuf schoon te houden door die af en toe te poetsen en te smeren met een droge PFTE spray als McLube of die van Sjippie (zie middagprogramma!)
    Doe dat ook met je voorstagprofiel!
  • Het heeft de voorkeur om de mast te verwijderen als de boot de kant op gaat. Meet met een schuifmaat hoe de spanners staan en schrijf dat op zodat je dat in het voorjaar bij de hand hebt.
  • Doe wat olie op de stagspanners voordat je ze aandraait om te voorkomen dat ze muurvast komen te zitten.
  • Mocht de mast er toch op blijven staan, draai de verstaging dan niet losser! De krachten op mast en verstaging zijn berekend op een schip dat overhelt naar lij, maar op een bok moet de verstaging de wind alleen opvangen. Gewoon op spanning houden dus.
  • Het geleidewieltje in de top van de mast is berekend op een RVS voorloop van de grootzeilval. Veel mensen willen een andere lijn gebruiken, maar check eerst of het wieltje daar (nog) geschikt voor is.
  • Blokken onderhoud je niet door er bijvoorbeeld WD40 in te spuiten, dan glijden trommel en lagers langs elkaar en schiet het zijn doel voorbij. Eerst schoonspoelen met water en dan een geschikte olie erop.
  • En tenslotte voor al die zeilers die zo graag met fris gewassen vallen en schoten het seizoen beginnen: pas op welk wasmiddel je gebruikt want het kan behoorlijk agressief zijn en de breeksterkte aantasten.

's Middags was ik bij de schoonmaakdemonstratie van Sjippie. Het verhaal was goed en nog beter waren de resultaten van de diverse producten. Prijsbewust heb ik subiet een fles droge PFTE spray gekocht als alternatief voor dat hele bekende spul dat zo'n beetje iedere zeiler gebruikt.
Enkele tips die wij meekregen:

  • Een groene buiskap wordt schoon van (aangelengd) oxaalzuur. Daarna met veel water afspoelen en impregneren als het doek nog nat is.
  • Voor de ruiten van de buiskap is speciaal spul. Nadat je de ruit hebt gewassen, nooit rechtstreeks op de ruit spuiten maar eerst op een doekje en dan uitwrijven.
  • Gebruik nooit chloor want dat tast het polyester aan.

's Avonds zaten andere 26i zeilers en ik aan een tafel waar we lang over de modificaties aan onze boot hebben gepraat. En aan het einde zag ik mijn vrouw weer die zich aan andere tafels had vermaakt met gesprekken die meestal niets met zeilen te maken hadden.

Terug rijdend naar huis keken wij allebei terug op een geslaagde dag!

 

 

 

© 2024 Etapclub Nederland