ETAPCLUB.NL

KNRM Nieuws

De KNRM redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Snel, professioneel en kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen.
 1. In 2019 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar passend in het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij. KNRM reddingstation Enkhuizen kwam in 2019 104 keer in actie en behoord daar mee wederom tot de top zes van drukste reddingstations in Nederland.

  Landelijk

  Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverleningen bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke zeelieden aan boord. Dat gebeurt in samenwerking met de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD). De Radio Medische Dienst van de KNRM gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze medische incidenten was een evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk. In 40 gevallen werd door de Kustwacht een helikopter ingezet.  

  Op zee en aan de wal.

  Alle reddingsacties en hulpverleningen worden gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht telde vorig jaar 1.615 incidenten op het water. Voor deze incidenten werden 2147 KNRM-eenheden ingezet. Daarnaast heeft de Kustwacht ook andere varende en vliegende diensten ter beschikking. Voor hulpverleningen en reddingen op het strand werd de KNRM vorig jaar meer ingezet dan andere jaren. Dit zijn voornamelijk zoekacties naar vermiste personen (95 keer) en assistenties bij gewondenvervoer voor ambulancepersoneel (104 keer). De KNRM zet hiervoor grote hulpverleningsvoertuigen in. Deze inzet wordt gecoördineerd door de meldkamers van de Veiligheidsregio’s.  

  Reddingstation Enkhuizen.

  De vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen voeren het afgelopen jaar 104 keer uit om in problemen geraakte watersporters en beroepsvaarders te helpen op het IJsselmeer en het Markermeer. Ook het afgelopen jaar betroffen motorproblemen de nummer een oorzaak voor een alarmering van onze reddingboten. Gevold door aan de grond geraakte jachten en op nummer drie medische inzetten, zowel op het open water als ook assistentie’s aan de ambulancedienst in het havengebied.

  Meest in het oog springende acties waren de zoekacties naar een vermiste zwemster op het Markermeer en een verdronken automobiliste in het IJsselmeer. Een zinkend charterschip met gehandicapten en de medische evacuatie van een persoon met brandwonden.

  Naast alle acties verleenden onze vrijwilligers ook assistentie bij evenementen, zoals de intocht van Sint Nicolaas en gingen de nodige uren zitten in oefeningen, opleidingen en het onderhoud van de reddingboten en het boothuis.

  De cijfers

  KNRM reddingstation Enkhuizen werd in 2019 ingezet ten gevolgen van :

  Motorstoring of brandstof probleem              35
  Aan de grond of stranding                                23
  Ongeval aan boord / assistentie ambulance 14
  Zoekactie n.a.v. noodsein of vermissing        11
  Roer of schroef probleem                           7
  Zinkend schip                                                6
  Tuigage probleem                                         4
  Surfer vermist of in nood                             2
  Brand of explosie aan boord                       1
  Loosalarm                                                      1
  Totaal aantal acties                                   104

  Tijdens al deze inzetten werden 359 opvarenden en 8 dieren veilig aan wal gebracht. Helaas waren er dit jaar 5 dodelijke slachtoffers te betreuren. 11 inzetten waren ten behoeve van de beroepsvaart.

  In totaal is er door onze 31 vrijwilligers 3831 uren gestoken in het vrijwilligerswerk, 1181 uur waren ten behoeve van de 104 inzetten. De overige uren werden gestoken in onderhoud, opleidingen en evenementen. Al met al weer een druk jaar voor KNRM reddingstation Enkhuizen

  Nieuwe vrijwilligers

  Mede door het hoge aantal inzetten en de vele uren die hier voor nodig zijn, en het door het stopen van vrijwilligers in verband met de leeftijdsgrens is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers (man en vrouw) als bemanning voor op de reddingboten. Lijkt dit jouw een leuke uitdaging kijk dan even voor onze eisen en voorwaarden op deze pagina. Of neem contact op met onze secretaris via secretaris@enkhuizen.knrm.nl 

  Steun 

  De meest stabiele factoren binnen de KNRM zijn de vrijwilligers die het reddingwerk mogelijk maken en de donateurs die ervoor zorgen dat de KNRM als goed doel een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisaties kan blijven. Al deze mensen vormen de kern van de KNRM zodat deze zonder exploitatiesubsidies van de overheid en afhankelijk van donaties het reddingwerk kan uitvoeren met gemotiveerde vrijwilligers. Deze 1.300 professionals staan 24/7 paraat en halen hun voldoening uit de dankbaarheid en de blijdschap van mensen die ze uit een noodsituatie halen

  En samenvatting van het afgelopen reddingsjaar vind je in dit videoverslag.

 2. Dinsdagavond heeft de traditionele nieuwjaarsreceptie van KNRM Medemblik en KNRM Andijk plaatsgevonden bij het stoommachine museum in Onderdijk. Tijdens deze gezellige avond zijn twee bemanningsleden van KNRM Andijk gehuldigd voor hun jarenlange inzet voor de KNRM.

  In de tweede week van het nieuwe jaar vindt de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. Al jarenlang is het stoommachine museum in Onderdijk hiervoor het decor. Tijdens deze bijeenkomst komen de plaatselijke commissie, bemanningsleden, helpers aan de wal, EHBO-instructeurs en enkele afgevaardigden van het hoofdkantoor in IJmuiden bij elkaar.

  Voorzitter van de plaatselijke commissie, burgemeester Frank Streng, blikte in zijn speech terug op 2019 en keek vooruit naar 2020 Vervolgens heeft hij de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid uitgereikt aan twee bemanningsleden van KNRM Andijk. Na de huldiging was het tijd voor een drankje met een heerlijke oliebol van regiomonteur Ferdie Veenings van de KNRM.

 3. Tijdens een druk bezochte nieuwjaarsreceptie van KNRM station Scheveningen zijn op vrijdagavond 10 januari naast de geridderde oud-schipper Jaap Pronk ook vrijwilligers gehuldigd voor hun jarenlange trouwe inzet voor station Scheveningen.

  De vrijwilligers zijn al 10 of 15 jaar actief op het station. Zij ontvingen uit handen van de voorzitter van de plaatselijke commissie, Henk Grootveld, een medaille en oorkonde.

  De vrijwilligers zijn betrokken geweest bij talloze reddingsacties waarbij veel mensen, die zich in een levensbedreigende situatie bevonden, een helpende hand werd toegestoken.

 4. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst afgelopen vrijdag van KNRM Scheveningen mocht oud-schipper Jaap Pronk een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. De koninklijke onderscheiding was voor Jaap een grote verrassing en voelt als een enorme eer. De onderscheiding werd uitgereikt door loco-burgemeester Boudewijn Revis.

  Jaap Pronk ontving de koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor het Nederlandse reddingwezen en voor KNRM station Scheveningen in het bijzonder. Jaap heeft ruim veertig jaar voor de KNRM gewerkt. In de jaren zeventig startte hij als opstapper bij station Scheveningen, om in 1990 een dienstverband te krijgen als motordrijver. Van 2001 tot 2017 werkte Jaap als schipper op de verschillende reddingboten. Vanwege leeftijdsredenen moest hij dat helaas in 2017 opgeven.

  In de periode dat Jaap actief is geweest voor station Scheveningen nam hij deel aan 1900 reddingsacties, waarbij meer dan 2.500 mensen én 130 dieren werden gered en geholpen.

  Vanaf 2017 was hij medewerker operationele dienst bij het hoofdkantoor in IJmuiden en deelde hij zijn kennis en jarenlange ervaring met andere stations in Nederland. Daarnaast heeft hij de technische dienst begeleid en was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe RIB’s. Inmiddels geniet Jaap van een welverdiend pensioen.

  Voor directe collega’s, vrijwilligers en achterban stond en staat Jaap altijd open voor vragen, het delen van kennis en expertise en ondersteuning bij bijvoorbeeld de verwerking van traumatische ervaringen. Het station Scheveningen is daarom super trots dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om Jaap te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd Jaap!

 5. Dinsdagavond vond de traditionele nieuwjaarsreceptie van KNRM Andijk en KNRM Medemblik plaats bij het stoommachine museum in Onderdijk. Tijdens deze gezellige avond zijn twee bemanningsleden van KNRM Andijk gehuldigt voor hun jarenlange inzet voor de KNRM.

  In de tweede week van het nieuwe jaar vindt de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. Al jarenlang is het stoommachine museum in Onderdijk hiervoor het decor. Voorzitter van de plaatselijke commissie, burgemeester Frank Streng, heeft teruggeblikt op 2019 en vooruitgekeken naar 2020. Hierna heeft hij de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid uitgereikt aan Hans Brouwer en Teun Mooij van KNRM Andijk.

  Hans heeft een medaille voor 20 jaar bijdrage aan de Openbare Orde en Veiligheid ontvangen. Hij is al sinds 1997 actief in het reddingswezen van Andijk. Hij was onderdeel van het bestuur van reddingsbrigade 't Span, de voorloper van KNRM Andijk. En na de omvlagging naar de KNRM is hij ook een aantal jaren de stationsschipper van KNRM Andijk geweest. Momenteel vaart Hans als plaatsvervangend schipper en is vanwege zijn ervaring en zijn beschikbaarheid zowel overdag als 's avonds, een grote steunpilaar voor het reddingsstation. 

  Teun heeft een medaille ontvangen voor 10 jaar vrijwillige inzet. Hij is sinds 2009 actief als bemanningslid en is destijds ook onderdeel geweest van het bestuur van reddingsbrigade 't Span. Teun is een betrouwbare opstapper en veel inzetbaar overdag en 's avonds.

  Na de huldiging was het tijd voor een drankje met een heerlijke oliebol van regiomonteur Ferdie Veenings van de KNRM.

 6. Stabiel aantal KNRM-reddingsacties

  In 2019 In 2019 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar passend in het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij.

  [youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Wx6-jNvBHZc"]

  Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverleningen bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke zeelieden aan boord. Dat gebeurt in samenwerking met de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD). De artsen van deze unieke dienst zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld. Zij hebben een normale artsenpraktijk en doen daarnaast het werk voor de RMD. De Radio Medische Dienst van de KNRM gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze medische incidenten was een evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk. Meer informatie, beelden en de jaarcijfers kunt u op de betreffende perspagina vinden.

 7. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van KNRM-station Noordwijk werd dit jaar naast het traditionele terug- en vooruitblikken ook de oud schipper, hedendaags reserveschipper, Thomas Steenvoorden een zilveren jaarteken uitgereikt voor zijn 30 jaar vrijwillige inzet binnen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM-station Noordwijk). Thomas is de afgelopen 30 jaar betrokken geweest bij talloze reddingsoperaties op zee, strand en duin. De onderscheiding werd tijdens het diner in restaurant Dylans in Noordwijk uitgereikt door vicevoorzitter Jacob den Houting.

   

 8. Nieuwjaarsduik Hindeloopen 2020

  Ook in Hindeloopen heeft de KNRM geassisteerd tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Van jong tot oud - alle deelnemers wilden het nieuwe jaar vieren met een sprong in het koude water. Dit leverde een mooie film op. http://youtu.be/pvgKCgBf6xY

 9. De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van KNRM reddingstation Enkhuizen staat naast het overbrengen van de beste wensen traditiegetrouw ook in het teken van de huldigen van verschillende vrijwilligers. Dit keer vond er zaterdagavond tevens een afscheid plaats.

  Het officiële gedeelte van deze gezellige avond werd geopend met een welkomstwoord en een terugblik op het afgelopen drukke reddingsjaar door onze voorzitter en burgemeester Eduard van Zuijlen.Een jaar waarin er weer vele reddingen zijn verricht, mooie en minder mooie en waarin wij ons 75 jarig bestaan hebben gevierd.Vervolgens werden drie vrijwilligers onderscheiden door uitreiking van de vrijwilligers medaille voor hun jaren lange inzet als bemanningslid/opstapper van de reddingboot.

  Dit waren ; Rob Pijfers,  20 jaar vrijwilliger !

                    Chris Lub,    10 jaar vrijwilliger !

                    Robbin Wit,  10 jaar vrijwilliger !

  Hierna werd Rick Post in het zonnetje gezet. Rick stopt na bijna 10 jaar vrijwilligerswerk, als bemanningslid/opstapper.

  Zijn drukke werkzaamheden en privé leven is helaas niet meer te combineren met het vrijwilligerswerk op de reddingboot. Hij heeft in al die jaren 257 acties gevaren waarbij in totaal 608 mensen en 16 dieren veilig aan de wal zijn gebracht.

  Rick bedankt !

  En toen stapte Thomas de boer met een aantal bemanningsleden van het Skûtsje de Drie Haringen het boothuis binnen. Zij hadden nog een verlaat cadeau voor onze vrijwilligers naar aanleiding van ons 75 jarig bestaan : een dag zeilen op het Enkhuizer Skûtsje ! Hartelijk dank !

  De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

 10. Tijdens de traditionele nieuwjaarsduik in Medemblik zijn ongeveer 70 bikkels het jaar 2020 met een mistige frisse duik begonnen. KNRM Medemblik was voor de veiligheid aanwezig maar hoefde gelukkig niet in actie te komen.

  Rond de klok van 14.00 uur werd er afgeteld voor de nieuwjaarsduik die ieder jaar georganiseerd wordt op de Vooroever bij Medemblik. Dit jaar werd er 'gedoken' vanaf het in nevelen gehulde terrein van de watersportvereniging.

  Met een gevoelstemperatuur van 2 graden onder nul, en een watertemperatuur van 6 graden was het ook dit jaar een frisse onderneming. Reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik lag tijdens de duik standbye, waarbij er drie bemanningsleden met hun overlevingspak in het water stonden. Gelukkig vonden er geen incidenten plaats.

  Het inschrijfgeld en de verkoop van warme chocoloademelk en erwtensoep wordt geschonken aan een goed doel. Dit jaar is dat de stichting MirandaManiadie zich inzet voor de bestrijding van de huidkankersoort melanoom.

 11. Afgelopen zomer zochten we samen met de brandweer en andere hulpverleners naar een 19 jarige jongen die na een sprong van de Stichtse Brug niet meer boven water kwam. Na een intensieve zoekactie werd hij rond middernacht gevonden en bleek te zijn overleden.

  In dit aangrijpende fragment uit Joris’ kerstboom van KRO-NRCV zet zijn moeder hem in het licht. We wensen zijn vader, moeder, familie en vrienden veel sterkte met de feestdagen.

  {source}<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKNRM.Bla%2Fvideos%2F483734575614489%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>{/source}

 12. Het hele jaar door komen de vrijwillige reddingbootbemanningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de ankergebieden voor de Hollandse kust. Meestal om zieken en gewonden van boord te halen. Afgelopen dagen combineerden de IJmuidense, Scheveningse, Katwijkse, en Hoekse redders hun laatste oefening van het jaar met het uitdelen van kerstbroden bij voor anker liggende schepen. Zeeuwse redders van reddingstation Neeltje Jans en Westkapelle doen dit aankomende dinsdag.

  Traditie hersteld

  Tot zo’n 25 jaar geleden werd met name door de Hoekse redders de laatste oefentocht in december gebruikt om postzakken bij de ankerliggers voor de kust af te leveren. Zo kregen de zeelieden van het thuisfront schriftelijk steun om de kerstdagen door te komen. Naarmate communicatie tussen wal en schip makkelijker werd is het brengen van post overbodig geworden.

  Om zeelieden met kerst extra aandacht te geven vanaf de wal werd er rond 2012 vanuit de KNRM deze kerstbroden actie opgezet. Voor de KNRM redders een ontspannen oefentocht en voor de zeelieden een aangename verassing. Vanuit Hoek van Holland vertrokken de KNRM reddingboten Jeanine Parqui en de Edith Grondel van station Katwijk. Om 12.30 waren de redders zonder kerstbroden maar met een zeer voldaan gevoel terug in de Berghaven.

  Foto's: Roel Ovinge    Video: https://youtu.be/EXnfRl15JFM

   

 13. Zaterdagmorgen, 7 december, waren de twee geredde (jonge) zeilers en hun redders te gast bij de KNRM Urk. De 2 jonge zeilers vertelden hun verhaal. Zaterdag, 9 november, na te zijn omgeslagen met hun zeilboot zijn de zeilers gaan zwemmen naar Schokkerplaat, dit konden ze ternauwernood halen. Aangekomen op Schokkerplaat storten ze ineen. Koud en gedesoriënteerd proberen ze de aandacht te trekken, zonder resultaat. Dan zien ze in de verte kanoërs en roepen met hun laatste krachten om hulp. De 2 kanoërs denken wat te horen maar kunnen het in eerste instantie niet plaatsen. Op het moment dat ze weer verder wilden hoorden ze weer roepen “HELP”. De kanoërs verspreiden zich en gingen op zoek. Op Schokkerplaat zien de 2 kanoërs de 2 zeilers staan en zagen direct dat het niet goed met hun ging. De ervaren en goed uitgeruste kanoërs sloegen gelijk alarm via 112. De kanoërs trekken alles uit de kast (kano’s) om de jongens warm te krijgen en te beschermen tegen de kou, regen en wind. Na de melding waren de 2 reddingboten van de KNRM Urk snel onderweg. Gelukkig beschikt de KNRM Urk over een ribboot met geringe diepgang. De grotere reddingboot (Kapiteins Hazewinkel) van KNRM Urk kon intussen het ambulancepersoneel oppikken. De jongens werden snel overgebracht naar de Kapiteins Hazewinkel waar direct deskundige hulp kon worden ingezet. Het is wel duidelijk dat wanneer deze kanoërs de jongens niet hadden gehoord en aangezien de donker al begon in te zetten, dit heel anders had kunnen aflopen. Wanneer blijkt dat de kanoërs in eerste instantie helemaal niet wilden kanoën op Ketelmeer maar ergens in de weerribben, dan kun je alleen maar stil worden en dankbaar zijn en dat zijn de 2 jonge zeilers en beseffen dit maar al te goed.

  De KNRM heeft de kanoërs bedankt voor hun bijzondere hulp/ redding.

 14. Rond half vier zaterdag 7 december werd de bemanning van KNRM Lauwersoog opgeroepen voor een surfer in de problemen.

  Van een groep surfers bleek één van hen nogal lang achter te blijven, ze konden hem in de verte nog waarnemen. Aangezien het al bijna donker dreigde te worden vonden zij het beter de hulpdiensten te waarschuwen via 112.

  Daarop werd de reddingboot Springbokgealarmeerd en voer uit om de surfer op te halen. Het bleek dat hij door materiaalpech stuurloos was geworden. Het bleek te v gaan om een gebroken vin.

  De surfer is inclusief materiaal aan boord van de reddingboot genomen en veilig aan land gezet bij de Hoek van Bant

  Foto's : Jochum Wiersma Waldnet.nl

 15. Op 7 december is het de dag van de vrijwilliger en we zijn trots op al onze vrijwilligers! Afgelopen maanden hebben we 6 nieuwe vrijwilligers, waarvan 1 vrouw, mogen verwelkomen en dat je daar niet perse in de scheepvaart moet zitten blijkt ook wel uit hun achtergrond.

  Zoals iedere vrijwilligersorganisatie zijn ook wij supertrots op onze vrijwilligers die zich 24/7 en 365 dagen per jaar zich willen inzetten voor het helpen van mensen onder alle omstandigheden. Op 7 december, de Dag van de Vrijwilliger, proberen we dit nog eens extra te benadrukken.

  Extra bijzonder op station Breskens is dat we de laatste paar maanden 6 nieuwe vrijwilligers hebben mogen verwelkomen op station Breskens. Met een vrouw erbij toont het ook wel aan dat het dus niet alleen voor mannen is!

  We hadden al een diversiteit aan verschillende achtergronden van onze vrijwilligers zoals automonteur, bakker, kok, mastenbouwer, ongediertebestijder en webdeveloper maar de achtergrond van de nieuwe aanwas brengt nog meer diversiteit aan de groep.

  We laten de nieuwe vrijwilligers zich even aan jullie voorstellen:   

  Anneke: Hi, ik ben Anneke Bruijnooge, 37 jaar, moeder van 4 jonge kinderen. In het dagelijks leven werkzaam als opleidingscoördinator bij de Regionale Ambulancevoorziening Zeeland. 

  Sinds september ben ik aankomend opstapper bij de KNRM Breskens. Hoewel ik niet uit deze regio kom ben ik enorm verknocht aan het water. Ik heb een verpleegkundige achtergrond en deze komt goed van pas bij de activiteiten van de KNRM. Daarnaast zijn onze oudste dochters als optimistzeilertjes regelmatig te vinden op de Westerschelde, wat een extra motivatie geeft om een bijdrage te leveren aan de veiligheid op het water.

  Barry: Mijn naam is Barry Vermeulen en ben 20 jaar. Op dit moment ben ik de jongste vrijwilliger van het reddingsstation Breskens. Ik ben zelf geboren en getogen in Breskens. Ik studeer dit moment nog en zit in het laatste jaar van mijn HBO opleiding Maritiem Officier met specialisatie tot machinist. 

  Doordat ik in mijn opleiding ook stage moest lopen aan boord van een schip, dacht ik er aan wat zou er gebeuren als er iets met het schip gebeurt. Door deze gedachte vond ik het zelf ook heel mooi om mij aan te melden als vrijwilliger van de KNRM voor het redden van mensen op zee die in nood zijn. Ook al zit ik sinds kort bij de KNRM heb ik nu al een super tijd gehad en hoop ik op nog een lange samenwerking met de KNRM.

  Leonard: Leonard Bruijnooge, 44 jaar, vader van dezelfde jonge kinderen en in het dagelijks leven werkzaam als lasser/ bankwerker bij constructiebedrijf van Vugt.

  Net zoals Anneke per september gestart als aankomend opstapper. Als Bressiaander ben ik opgegroeid met het water en ik draag daarmee de KNRM een warm hart toe. Ik heb altijd al wel interesse gehad in de KNRM, maar het was er nog nooit van gekomen om daadwerkelijk ook aan te sluiten. Nu brak wel een nu-of-nooit moment aan. Er was een tekort aan mensen die overdag beschikbaar konden zijn. Door mijn werk vlakbij de Kaaie en een flexibele houding van mijn werkgever kan ik overdag beschikbaar zijn. Zodoende en zodus...

  Marnix: Waarom ik mij bij de KNRM aangemeld heb om als beginnend opstapper mee te gaan is niet zo moeilijk, 

  Ik ben zelf al 17 jaar werkzaam op het water als visserman. In het begin veel op de Westerschelde. En later meer op de Noordzee en het Engels Kanaal. 
  Ik vaar nu de laatste 5 jaar waarvan 2 jaar als schipper op de SL-9 “Johanna” in een week op - week af systeem  Waarbij ik aardig wat vrije tijd heb als ik thuis ben. 

  Als visserman weet je als geen ander, hoe belangrijk het werk van de KNRM is. 
  En nu mijn zoon en dochter binnenkort allebei naar school gaan is het  mooie gelegenheid om mij bij de KNRM aan te sluiten. Om in de uren dat ik thuis ben, onderdeel te kunnen zijn van een fantastisch team waarbij we iedereen zullen helpen die hulp nodig heeft. 

  Niels: Mijn naam is Niels Legon en woon nu al een jaar of 4-5 in Breskens samen met mijn vrouw (en ondertussen 2 kinderen). In het dagelijkse leven ben ik treinbestuurder voor de onderhoudsploegen van de bovenleiding op de Belgische spoorwegen. Dit is een totaal andere wereld dan bij de KNRM.

  Vroeger deed ik aan openwater zwemmen en heb ik nog een poosje gesurft en gezeild. Een link met het water zat er bij mij van jongs af altijd al in.
  Op een dag las ik in op bresjes dat het redding station vrijwilligers zocht. Dus heb ik mij aangemeld bij de KNRM omdat het mij een interessante, leuke, mooie en vooral leerrijke ervaring zou zijn om anderen te helpen op het water.
  Nu, na enkele maanden oefenen en met een paar acties mee te gaan, weet ik dat het nog veel meer is dan dat en er nog meer zal komen!

  Rubin: Als kind mocht ik samen met Rino ( nu vervangend Schipper ) eens mee varen met de Javazee. Dat was een hele belevenis en is mij nog altijd goed bij gebleven, op latere leeftijd bleef de interesse in de reddingsboot er dan ook altijd.

  De voornaamste reden om bij de KNRM te gaan is voor mij het met een team mens en dier te helpen op het water.

  Afgelopen reddingsbootdag heb ik mij dan ook opgegeven als aankomend opstapper. Hier heb ik dan ook geen moment spijt van gehad, al verschillende acties mogen mee draaien in een geweldig team!

  Nieuwe vrijwilligers welkom, alle andere vrijwilligers bedankt!

Dekker Watersport

Wie is online

We hebben 801 gasten en 4 leden online

 • Itaska
 • Suka
Klaas Mulder Vetus
KNRM

                   ETAPCLUB. www.etapclub.nl
                       Vereniging van eigenaren ETAP Jachten.