ETAPCLUB.NL

KNRM Nieuws

De KNRM redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Snel, professioneel en kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen.
 1. Zaterdagmorgen, 7 december, waren de twee geredde (jonge) zeilers en hun redders te gast bij de KNRM Urk. De 2 jonge zeilers vertelden hun verhaal. Zaterdag, 9 november, na te zijn omgeslagen met hun zeilboot zijn de zeilers gaan zwemmen naar Schokkerplaat, dit konden ze ternauwernood halen. Aangekomen op Schokkerplaat storten ze ineen. Koud en gedesoriënteerd proberen ze de aandacht te trekken, zonder resultaat. Dan zien ze in de verte kanoërs en roepen met hun laatste krachten om hulp. De 2 kanoërs denken wat te horen maar kunnen het in eerste instantie niet plaatsen. Op het moment dat ze weer verder wilden hoorden ze weer roepen “HELP”. De kanoërs verspreiden zich en gingen op zoek. Op Schokkerplaat zien de 2 kanoërs de 2 zeilers staan en zagen direct dat het niet goed met hun ging. De ervaren en goed uitgeruste kanoërs sloegen gelijk alarm via 112. De kanoërs trekken alles uit de kast (kano’s) om de jongens warm te krijgen en te beschermen tegen de kou, regen en wind. Na de melding waren de 2 reddingboten van de KNRM Urk snel onderweg. Gelukkig beschikt de KNRM Urk over een ribboot met geringe diepgang. De grotere reddingboot (Kapiteins Hazewinkel) van KNRM Urk kon intussen het ambulancepersoneel oppikken. De jongens werden snel overgebracht naar de Kapiteins Hazewinkel waar direct deskundige hulp kon worden ingezet. Het is wel duidelijk dat wanneer deze kanoërs de jongens niet hadden gehoord en aangezien de donker al begon in te zetten, dit heel anders had kunnen aflopen. Wanneer blijkt dat de kanoërs in eerste instantie helemaal niet wilden kanoën op Ketelmeer maar ergens in de weerribben, dan kun je alleen maar stil worden en dankbaar zijn en dat zijn de 2 jonge zeilers en beseffen dit maar al te goed.

  De KNRM heeft de kanoërs bedankt voor hun bijzondere hulp/ redding.

 2. Rond half vier zaterdag 7 december werd de bemanning van KNRM Lauwersoog opgeroepen voor een surfer in de problemen.

  Van een groep surfers bleek één van hen nogal lang achter te blijven, ze konden hem in de verte nog waarnemen. Aangezien het al bijna donker dreigde te worden vonden zij het beter de hulpdiensten te waarschuwen via 112.

  Daarop werd de reddingboot Springbokgealarmeerd en voer uit om de surfer op te halen. Het bleek dat hij door materiaalpech stuurloos was geworden. Het bleek te v gaan om een gebroken vin.

  De surfer is inclusief materiaal aan boord van de reddingboot genomen en veilig aan land gezet bij de Hoek van Bant

  Foto's : Jochum Wiersma Waldnet.nl

 3. Op 7 december is het de dag van de vrijwilliger en we zijn trots op al onze vrijwilligers! Afgelopen maanden hebben we 6 nieuwe vrijwilligers, waarvan 1 vrouw, mogen verwelkomen en dat je daar niet perse in de scheepvaart moet zitten blijkt ook wel uit hun achtergrond.

  Zoals iedere vrijwilligersorganisatie zijn ook wij supertrots op onze vrijwilligers die zich 24/7 en 365 dagen per jaar zich willen inzetten voor het helpen van mensen onder alle omstandigheden. Op 7 december, de Dag van de Vrijwilliger, proberen we dit nog eens extra te benadrukken.

  Extra bijzonder op station Breskens is dat we de laatste paar maanden 6 nieuwe vrijwilligers hebben mogen verwelkomen op station Breskens. Met een vrouw erbij toont het ook wel aan dat het dus niet alleen voor mannen is!

  We hadden al een diversiteit aan verschillende achtergronden van onze vrijwilligers zoals automonteur, bakker, kok, mastenbouwer, ongediertebestijder en webdeveloper maar de achtergrond van de nieuwe aanwas brengt nog meer diversiteit aan de groep.

  We laten de nieuwe vrijwilligers zich even aan jullie voorstellen:   

  Anneke: Hi, ik ben Anneke Bruijnooge, 37 jaar, moeder van 4 jonge kinderen. In het dagelijks leven werkzaam als opleidingscoördinator bij de Regionale Ambulancevoorziening Zeeland. 

  Sinds september ben ik aankomend opstapper bij de KNRM Breskens. Hoewel ik niet uit deze regio kom ben ik enorm verknocht aan het water. Ik heb een verpleegkundige achtergrond en deze komt goed van pas bij de activiteiten van de KNRM. Daarnaast zijn onze oudste dochters als optimistzeilertjes regelmatig te vinden op de Westerschelde, wat een extra motivatie geeft om een bijdrage te leveren aan de veiligheid op het water.

  Barry: Mijn naam is Barry Vermeulen en ben 20 jaar. Op dit moment ben ik de jongste vrijwilliger van het reddingsstation Breskens. Ik ben zelf geboren en getogen in Breskens. Ik studeer dit moment nog en zit in het laatste jaar van mijn HBO opleiding Maritiem Officier met specialisatie tot machinist. 

  Doordat ik in mijn opleiding ook stage moest lopen aan boord van een schip, dacht ik er aan wat zou er gebeuren als er iets met het schip gebeurt. Door deze gedachte vond ik het zelf ook heel mooi om mij aan te melden als vrijwilliger van de KNRM voor het redden van mensen op zee die in nood zijn. Ook al zit ik sinds kort bij de KNRM heb ik nu al een super tijd gehad en hoop ik op nog een lange samenwerking met de KNRM.

  Leonard: Leonard Bruijnooge, 44 jaar, vader van dezelfde jonge kinderen en in het dagelijks leven werkzaam als lasser/ bankwerker bij constructiebedrijf van Vugt.

  Net zoals Anneke per september gestart als aankomend opstapper. Als Bressiaander ben ik opgegroeid met het water en ik draag daarmee de KNRM een warm hart toe. Ik heb altijd al wel interesse gehad in de KNRM, maar het was er nog nooit van gekomen om daadwerkelijk ook aan te sluiten. Nu brak wel een nu-of-nooit moment aan. Er was een tekort aan mensen die overdag beschikbaar konden zijn. Door mijn werk vlakbij de Kaaie en een flexibele houding van mijn werkgever kan ik overdag beschikbaar zijn. Zodoende en zodus...

  Marnix: Waarom ik mij bij de KNRM aangemeld heb om als beginnend opstapper mee te gaan is niet zo moeilijk, 

  Ik ben zelf al 17 jaar werkzaam op het water als visserman. In het begin veel op de Westerschelde. En later meer op de Noordzee en het Engels Kanaal. 
  Ik vaar nu de laatste 5 jaar waarvan 2 jaar als schipper op de SL-9 “Johanna” in een week op - week af systeem  Waarbij ik aardig wat vrije tijd heb als ik thuis ben. 

  Als visserman weet je als geen ander, hoe belangrijk het werk van de KNRM is. 
  En nu mijn zoon en dochter binnenkort allebei naar school gaan is het  mooie gelegenheid om mij bij de KNRM aan te sluiten. Om in de uren dat ik thuis ben, onderdeel te kunnen zijn van een fantastisch team waarbij we iedereen zullen helpen die hulp nodig heeft. 

  Niels: Mijn naam is Niels Legon en woon nu al een jaar of 4-5 in Breskens samen met mijn vrouw (en ondertussen 2 kinderen). In het dagelijkse leven ben ik treinbestuurder voor de onderhoudsploegen van de bovenleiding op de Belgische spoorwegen. Dit is een totaal andere wereld dan bij de KNRM.

  Vroeger deed ik aan openwater zwemmen en heb ik nog een poosje gesurft en gezeild. Een link met het water zat er bij mij van jongs af altijd al in.
  Op een dag las ik in op bresjes dat het redding station vrijwilligers zocht. Dus heb ik mij aangemeld bij de KNRM omdat het mij een interessante, leuke, mooie en vooral leerrijke ervaring zou zijn om anderen te helpen op het water.
  Nu, na enkele maanden oefenen en met een paar acties mee te gaan, weet ik dat het nog veel meer is dan dat en er nog meer zal komen!

  Rubin: Als kind mocht ik samen met Rino ( nu vervangend Schipper ) eens mee varen met de Javazee. Dat was een hele belevenis en is mij nog altijd goed bij gebleven, op latere leeftijd bleef de interesse in de reddingsboot er dan ook altijd.

  De voornaamste reden om bij de KNRM te gaan is voor mij het met een team mens en dier te helpen op het water.

  Afgelopen reddingsbootdag heb ik mij dan ook opgegeven als aankomend opstapper. Hier heb ik dan ook geen moment spijt van gehad, al verschillende acties mogen mee draaien in een geweldig team!

  Nieuwe vrijwilligers welkom, alle andere vrijwilligers bedankt!

 4. KNRM-vrijwilligers onbetaalbare redders in nood

  Zaterdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die enorm trots is op al haar vrijwilligers, die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.

  Voor de uitvoering van het soms levensreddende reddingwerk trekt de KNRM al 195 jaar vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en hun professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 80 reddingboten en 1.300 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.

  265.000 kosteloze uren

  De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 265.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim acht miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade ter waarde van 12 miljoen euro, die ontstaan zou zijn door ongelukken op het water.

  KNRM Neeltje Jans

  Bij KNRM Neeltje Jans worden jaarlijks circa 80 acties uitgevoerd om mens en dier te redden. Grofweg de helft betreft het plezierjachten, de overige acties zijn gelijkmatig verdeeld over kitesurfers, visbootjes, zwemmers en zoekacties. De reddingsacties worden uitgevoerd met twee reddingboten, een kleinere aan de Oosterschelde-zijde van de Oosterscheldekering en een grotere voor het zware werk aan de Noordzee-zijde. Een groep van 24 vrijwilligers bemannen deze boten. De leiding van het reddingstation is in handen van een beroepsschipper. Ondersteuning bij het operationeel houden van het reddingstation is in handen van een plaatselijke commissie.

  Motivatie van vrijwilligers

  Ramon Francke uit Serooskerke is één van de vrijwillige bemanningsleden. Hij studeert nog aan de Zeevaartschool in Vlissingen, maar is sinds 2016 als vrijwilliger actief. Op de vraag waarom hij ooit als vrijwilliger is toegetreden tot de bemanning zegt hij: “Het reddingwerk zit in mijn bloed, mijn moeder was vrijwilliger bij de brandweer in Serooskerke. Je maakt het verschil als je actief meewerkt aan het redden van mensen in nood op het water”.

  Koen van Zetten uit Vrouwenpolder is in het dagelijks leven kraanmachinist en sinds 2012 vrijwilliger bij de bemanning. Hij is ooit begonnen op zijn 14e bij de reddingsbrigade, eerst in Domburg en later bij de Banjaard. Koen verklaart zijn motivatie als volgt: “De reddingsbrigade was vooral gericht op preventie, maar gezien mijn affiniteit met de zee wilde ik verder, ook meewerken aan zoek- en reddingsacties bij de KNRM”.

  Yess Casant is secretaris van de plaatselijke commissie en heeft een maritieme carrière als stuurman op de grote vaart en later als loods op de Schelde voltooid. Op de vraag waarom hij in 2016 als vrijwilliger is toegetreden tot het bestuur van Neeltje Jans zegt hij: “Ik wilde na mijn pensioen een maatschappelijke bijdrage aan de samenleving leveren, wat is er dan mooier dan het werken als ondersteuner van de beroepsschipper en de bemanning van KNRM Neeltje Jans”.

  Als je de drie mannen vraagt wat zij er nu aan beleven om als vrijwilliger te werken, dan valt het op dat op dat zij er alle drie voldoening uithalen, veel kameraadschap ervaren en het team van Neeltje Jans als een grote familie.

  Vrijwilligersorganisatie sinds 1824

  De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs voor de instandhouding van het reddingwerk. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

  Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De ‘Dag van de Vrijwilliger’ is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet. Hoe je vrijwillige redder kunt worden? Ga naar  http://www.knrm.nl/reddingstations/neeltje-jans

 5. Zaterdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die enorm trots is op al haar vrijwilligers die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.

  Voor de uitvoering van het soms levensreddende reddingwerk trekt de KNRM al 195 jaar vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en hun professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 80 reddingboten en 1.300 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.

  Als we één van de Zandvoortse bemanningsleden vragen “waarom ben je vrijwilliger geworden en waarom bij de KNRM?”, vertelt hij…

  “Om eerst maar de tweede, meest simpele vraag te beantwoorden: de KNRM fascineerde mij al vanaf dat ik jong was. Als kleine jongen kwamen we altijd op Terschelling voor vakantie. Daar op West of bij Paal 8 lagen de boten van de stoerste mannen van Terschelling, altijd klaar om de zee op te gaan om mensen in nood te redden. Dag en nacht,  weer of geen weer… Nu, jaren later, kreeg ik via via de vraag of ik geïnteresseerd was om chauffeur te worden bij de KNRM in Zandvoort. Je vraagt jezelf dan af: Past dit in ons leven als gezin met 2 kleine jongens? Ben ik 'stoer' en mans genoeg om dit te gaan doen?… Maar hé, werd er gezegd, kom gewoon een keer kijken op maandagavond. De maandag dat ik ben gaan kijken, heb ik kennis gemaakt met de bemanning en ben ik rondgeleid door het boothuis. En na de zaterdag daarop de oefening meegepakt te hebben, ben ik niet meer weggegaan. Nu, bijna een jaar verder alweer, heb ik van de mannen van onze Seatrac, de bootwagen leren besturen. En ondertussen ben ik ook als aankomend opstapper allerlei opleidingen aan het volgen en ervaring aan het opdoen op onze reddingboot, de Annie Poulisse.”

  “Nu aangekomen bij de eerste vraag: waarom ben ik vrijwilliger geworden? Het antwoord daarop is erg moeilijk uit te leggen. Ik ben niet bewust vrijwilliger geworden, maar gewoon gestart met deze mooie hobby. Een zinvolle hobby met best wat impact op je gezinsleven en bewegingsvrijheid. En als de achterban thuis hier ook niet voor de volle 100% achter zou staan, zou het ook niet mogelijk kunnen zijn. Maar het geeft een zeer grote voldoening, al het werk wat we doen. En onze stoere mannen en vrouwen zijn stuk voor stuk super gemotiveerd en ook zij doen dit allemaal geheel vrijwillig. Om zo’n groep vrijwilligers bij elkaar te hebben met zo’n verantwoordelijke taak is best bijzonder, zeker in deze tijd!”

  265.000 kosteloze uren

  De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 265.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim acht miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade ter waarde van 12 miljoen euro, die ontstaan zou zijn door ongelukken op het water.

  De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs voor de instandhouding van het reddingwerk. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

  Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De ‘Dag van de Vrijwilliger’ is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.

  Voor donaties aan KNRM station Zandvoort volg de onderstaande link.

  https://tikkie.me/pay/KNRMzvt/wZpVMMD9RRjVam26WHYa2

   

 6. Woensdagavond vond in de Sint Jozefkerk in Noordwijkerhout het Vrijwilligersfeest 2019 plaats voor alle vrijwilligers van de gemeente Noordwijk. Een avond waarbij veel vrijwilligers aanwezig waren. De vrijwilligers kregen eerst een muzikale voorstelling ‘Winterhotel’ voorgeschoteld, uitgevoerd door Stichting Passie van Noordwijkerhout. Na de voorstelling vond de daadwerkelijke uitreiking van de vrijwilligersprijzen plaats. Een deskundige jury uit de verschillende kernen binnen de gemeente Noordwijk, onder leiding van burgemeester Mevr. Jon Hermans-Vloedbeld, koos de uiteindelijke winnaars. Wethouder Sjaak van den Berg maakte op het podium de winnaars bekend die voortkwamen uit vele nominaties welke zijn voorgedragen door de inwoners van de gemeente Noordwijk. KNRM station Noordwijk wist daarbij de initiatiefprijs te bemachigen waarvoor de bemanning op het podium een mooie cheque in ontvangst mocht nemen.

   

   

 7. Een automatische alarmering door een EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) van de Urker kotter Lummetje, zette donderdagmorgen 28 november rond kwart voor zes een grootscheepse reddingsactie in gang.

  De alarmering kwam binnen bij de Kustwacht in Den Helder, waarop direct reddingboten van KNRM Den Helder en Texel werden gealarmeerd.

  Ook een Kustwacht-helikopter, -vaartuig en de mijnenjager Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine werden ingeschakeld. De laatst bekende positie van de viskotter lag een paar mijl west van de Noorderhaaks. Samen met de reddingseenheden zochten ook collegavissers mee naar de twee opvarenden van de gezonken kotter. Zij aan zij zochten de kotters het hele gebied af.

  De Zr.Ms Makkum lokaliseerde later in de ochtend het vermoedelijke wrak van de kotter. Door de hoge zeegang was een duikoperatie niet mogelijk. De zoekactie bleef daarom doorgaan.

  De reddingboot Beursplein 5 viel in de ruwe zee noordwest van De Koog in een diep golfdal, waarbij twee van de bemanningsleden gewond raakten. De reddingboot is daarom teruggekeerd om de gewonden aan wal te brengen. Daarna nam de boot verder deel aan de actie.

  De reddingboot Joke Dijkstra bracht na enkele uren het aangetroffen reddingvlot, de EPIRB en andere scheepsonderdelen aan de wal. De zoekactie is de hele middag voortgezet in de hoop de twee opvarenden van de kotter te vinden. Naarmate de tijd verstreek daalden de overlevingskansen.

  De Kustwacht verzocht KNRM Callantsoog zowel donderdagmiddag als vrijdagochtend vroeg het strand af te zoeken met het kusthulpverleningsvoertuig. Deze drie zoekacties leverde geen resultaat. 

  Door de wind, golven en stroming konden de eerste duiken naar het gelokaliseerde wrak pas zaterdag plaats vinden. Toen werd door marineduikers het wrak verkend. Zondag werd het stuurhuis onderzocht en werden de beide mannen gevonden en geborgen. De politie, Koninklijke Marine, Kustwacht en SOAD werkten hierbij nauw samen.

  Oorzaak wordt onderzocht
  Hoe de kotter met de twee bemanningsleden heeft kunnen zinken, is onbekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet momenteel onderzoek naar de toedracht van het tragische ongeval. Via de website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan het onderzoek gevolgd worden. 

  Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en de Urker gemeenschap.

 8. Afgelopen zaterdag was de zevende editie van de Fjoertoer Egmond een avondwandeling met licht-en vuurspektakel.

  Er is 10.270 euro binnengehaald, dat zal worden gebruikt voor de aanschaf van nieuwe werkpakken voor de hulpverleners van KNRM station Egmond en de Egmondse Reddingsbrigade.

 9. Een automatische alarmering door een EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) van de Urker kotter Lummetje, zette donderdagmorgen 28 november rond kwart voor zes een grootscheepse reddingsactie in gang.

  De alarmering kwam binnen bij de Kustwacht in Den Helder, waarop direct reddingboten van KNRM Den Helder en Texel werden gealarmeerd.

  Ook een Kustwacht-helikopter, - vaartuig en de mijnenjager Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine werden ingeschakeld. De laatst bekende positie van de viskotter lag een paar mijl west van de Noorderhaaks. Samen met de reddingseenheden zochten ook collegavissers mee naar de twee opvarenden van de gezonken kotter. Zij aan zij zochten de kotters het hele gebied af.

  De Zr.Ms Makkum lokaliseerde later in de ochtend het vermoedelijke wrak van de kotter. Door de hoge zeegang was een duikoperatie niet mogelijk. De zoekactie bleef daarom doorgaan.

  De reddingboot Beursplein 5 viel in de ruwe zee noordwest van De Koog in een diep golfdal, waarbij twee van de bemanningsleden gewond raakten. De reddingboot is daarom teruggekeerd om de gewonden aan wal te brengen. Daarna nam de boot verder deel aan de actie.

  De reddingboot Joke Dijkstra bracht na enkele uren het aangetroffen reddingvlot, de EPIRB en andere scheepsonderdelen aan de wal. De zoekactie is de hele middag voortgezet in de hoop de twee opvarenden van de kotter te vinden. Naarmate de tijd verstreek daalden de overlevingskansen.

  De Kustwacht verzocht KNRM Callantsoog zowel donderdagmiddag als vrijdagochtend vroeg het strand af te zoeken met het kusthulpverleningsvoertuig. Deze drie zoekacties leverde geen resultaat. 

  Door de wind, golven en stroming konden de eerste duiken naar het gelokaliseerde wrak pas zaterdag plaats vinden. Toen werd door marineduikers het wrak verkend. Zondag werd het stuurhuis onderzocht en werden de beide mannen gevonden en geborgen. De politie, Koninklijke Marine, Kustwacht en SOAD werkten hierbij nauw samen.

  Oorzaak wordt onderzocht
  Hoe de kotter met de twee bemanningsleden heeft kunnen zinken, is onbekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet momenteel onderzoek naar de toedracht van het tragische ongeval. Via de website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan het onderzoek gevolgd worden. 

  Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en de Urker gemeenschap.

 10. Trouwe donateurs en jubilerende vrijwilligers in het zonnetje!

  Begin november bezochten zes donateurs ons station. Drie donateurs waren al 60 jaar donateur. De andere drie donateurs ondersteunen de KNRM al 50 jaar. Het was een zeer speciale ochtend met mooie verhalen over hun verbintenis met de KNRM. 

  Ons station heeft echter niet alleen trouwe donateurs. Er zijn ook trouwe vrijwilligers! Afgelopen week was het de beurt aan drie jubilerende opstappers van ons station. 

  Vrijwilligers die 10 jaar en daarna iedere 5 jaar vrijwilliger zijn en zich belangenloos inzetten voor de KNRM, krijgen een vrijwilligersmedaille en oorkonde overhandigd. Deze vrijwilligersmedaille voor Orde en Veiligheid wordt bij Koninklijk Besluit uitgereikt. 

  De voorzitter van de Plaatselijke Commissie, Paul Medendorp, overhandigde als eerste de oorkonde en het speldje aan Egbert Vos. Egbert is al 30 jaar vrijwilliger bij ons station, een hele prestatie! Egbert is naast opstapper ook al vele jaren motordrijver. 

  Schipper Jasper Zweed - op 17 jarige leeftijd begonnen als opstapper in spé - is inmiddels 15 jaar bij de KNRM. Jasper ontving van Paul Medendorp daarom zijn eerste speldje. 

  Als laatste voor deze avond werd jubilaris Johan Amsterdam toegesproken. En kreeg hij de vrijwilligersmedaille opgespeld voor de 10 jaar, die hij nu als vrijwilliger bij ons station is. 

  Paul bedankte de drie jubilarissen voor hun tomeloze inzet en gaat er vanuit dat zij nog vele jaren bij het station betrokken blijven als vrijwilliger. Op naar de volgende 5 jaar!

  Met een mooi boeket  - die aan de dames en aan Jasper werd overhandigd – en het aansnijden van de taart werden de festiviteiten afgerond.

 11. Naar geschat bezochten bijna vierhonderd nabestaanden en belangstellenden de herdenking van de in 1919 omgekomen redders Jan Cramer, Leendert Hellenberg en Hendrik Vink. Zij kwamen op 24 november 1919 om bij de reddingspoging van de gestrande zeillogger KW47. Ook de matroos Amerik Hellenberg, neef van de omgekomen redder, kwam om het leven.

  De herdenking van deze ramp, exact honderd jaar geleden, was een initiatief van KNRM station Noordwijk. "Dat er zo veel mensen zouden komen, hadden we vooraf niet gedacht", volgens een van de initiatiefnemers; Henk Admiraal. "Het was in de voorbereiding erg moeilijk om nabestaanden te vinden. Gelukkig hebben onze oproepen in de pers en social media veel mensen weten te bereiken. Het was overweldigend, dat zo velen waren gekomen en belangstelling toonden voor deze herdenking."

  De directeur van de KNRM, Jacob Tas, memoreerde het heldhaftig optreden van de redders in de moeilijke omstandigheden in die tijd. Maar wees ook op de gevaren heden ten dage. Want ondanks de moderne schepen en dito uitrusting, blijft de zee onvoorspelbaar en som gevaarlijk. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld gaf blijk van medeleven aan de nabestaanden en prees het werk van de KNRM, waar op vrijwillige basis en zonder overheidssteun al 195 jaar mens en dier wordt gered.

  Muziekvereniging Harpe Davids en het koor van de Seaside Singers zongen onder andere het lied van Isak Loon wat ook tijdens de onthulling van het monument werd gespeeld. Na een minuut stilte werd een krans namens de KNRM en bloemstukken namens de gemeente en nabestaanden gelegd. De plechtigheid op de begraafplaats werd afgesloten met een rondgang langs het monument.

  Na afloop van de plechtigheid was er een samenzijn in het boothuis van de KNRM aan de Bosweg. Hier werd door Thomas Steenvoorden een presentatie gegeven en werd een speciaal herdenkingsboekje uitgereikt aan mevrouw Ria van Oostrum-van den Berg, kleindochter van omgekomen redder Jan Cramer. Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog lang nagepraat over dit bijzondere evenement.

 12. Afgelopen vrijdagavond was de bemanning te gast bij strandpaviljoen Breskens aan Zee voor het jaarlijkse bemanningsdiner. Tijdens deze avond werden partners en enkele vrijwilligers extra in het zonnetje gezet.

  Binnen de gelederen van KNRM station Breskens is het bemanningsdiner een jaarlijkse traditie waarbij alle vrijwilligers en hun partners uitgenodigd worden voor een gezellig hapje en een drankje bij strandpaviljoen Breskens aan Zee.

  Het doel van het bemanningsdiner is om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet afgelopen jaar maar ook, eigenlijk nog wel belangrijker, hun partner. De steun van de partner is essentieel omdat hij/zij het voorbereiden van maaltijd, het verschonen van een luier moet overnemen of ook midden in de nacht wakker schiet als de pieper gaat. Als dank krijgen alle partners een boeket bloemen.

  Tijdens deze avond werden ook een aantal vrijwilligers extra in het zonnetje gezet. Zo werden opstappers Reinald Keijmel en Erwin van de Velde onderscheiden met de Koninklijke Vrijwilligersmedaille voor Openbare Orde en Veiligheid voor hun 15-jarige dienst voor de KNRM. Daarnaast werd er ook afscheid genomen van een aantal vrijwilligers die door omstandigheden dit jaar hun taak als vrijwillger niet meer konden voorzetten. Ook was dit het officiele moment om afscheid te nemen van onze voormalige beroepsschipper Marcel van den Nieuwendijk.

  Bergingsbedrijf Multraship uit Terneuzen heeft, als blijk van waardering voor de samenwerking afgelopen jaar, ook nog een bijdrage geleverd aan deze avond door een deel van de rekening te sponsoren.

 13. Geen alarm en toch een enorm drukke week voor de bemanning van station De Koog-Oudeschild. We hebben niet stil gezeten.

  Zaterdag 16 november hielp de bemanning van station Oudeschild traditioneel mee met het binnenbrengen van Sinterklaas in de haven van Oudeschild. Met pieten aan boord van de Cornelis Dito werd er voor gezorgd dat Sinterklaas veilig de haven kon binnenlopen.

  Maandag 18 november heeft de bemanning van de Cornelis Dito mee gedaan aan een grote oefening in het Marsdiep, samen met collega reddingboten, kustwacht, brandweer en een heli. Een oefening waarbij alle vaardigheden op de proef werden gesteld. Brand op een schip, gewonden, vermisten, paniek, coordinatie, alles zat in deze avondvullende oefening.

  Dinsdag 19 november was het tijd om het boothuis Aqua Julia in het dok te brengen. De week er voor was deze al van zijn plaats gesleept voor baggerwerkzaamheden en nu werd het boothuis droog gelegd. En niet voor niets. Er is een hoop aangroei verwijderd en er zullen reparaties worden verricht.

  Donderdagavond was de reguliere oefenavond waarbij we de voorbereidingen hebben getroffen voor de terugkeer van ons boothuis.

  Zaterdagmorgen was het de beurt aan het kusthulpverleningsvoertuig om sinterklaas bij Landal Sluftervallei te brengen. Landal heeft het afgelopen jaar een bijdrage gedoneerd aan de KNRM d.m.v een statiegeldactie. Verder worden er veel KNRM artikelen verkocht aan gasten, wat weer een mooie bijdrage voor de KNRM op levert en bekendheid met de reddingmaatschappij.

  Tussen de bedrijven door zijn ook nog enkele bemanningsleden druk bezig geweest met de MARCOM cursus en hebben ze afgelopen week met goed gevolg het examen afgelegd.

   

 14. Dit jaar vond de lustrumeditie van het KNRM Reddersgala plaats in Grand Hotel Huis Ter Duin Noordwijk. Ruim 500 gasten schoven afgelopen zaterdag aan om tijdens een gezellige avond met uitgebreid diner en entertainment een recordbedrag van maar liefst €1.060.593, - bij elkaar te doneren. De opbrengst overtrof dit jaar alle voorgaande edities.

  De dag voor het Reddersgala had het sales evenement, Captain of Sales het officieuze voorprogramma van het Reddersgala al een stevige basis gelegd door €194.483, - aan donaties te werven. Een zeer knappe prestatie van de commerciële talenten.

  Op de dag van het gala was er een middag programma waar een deel van de gasten ook écht kennis met de KNRM konden maken doormiddel van een life rescue op zee. Dit gebeurde onder leiding van drie reddingboten van KNRM station Zandvoort, Katwijk en Noordwijk en een search and rescue helikopter van de NHV Group. In de avond waren er onder meer optredens van de Marinierskapel, Leona Philippo en cabaretier Roué Verveer. Ook de reddingboten van Katwijk en Noordwijk waren voor enkele gasten een geheim onderdeel binnen het avondprogramma. De gehele avond werd gepresenteerd door presentator Patrick Lodiers.

  Aan het einde van de avond maakte managing directeur Stephan Stokkermans van Grand Huis ter Duin op het podium de eind opbrengst bekend. Dhr. Rutger van Slobbe (voorzitter van de KNRM) ontving daarbij een symbolische cheque met daarop het spectaculaire eindbedrag.

  De KNRM besteedt het gedoneerde bedrag aan noodzakelijke investeringen die de veiligheid van de ruim 1.400 vrijwilligers ten goede komt. Het resultaat van de avond werd voornamelijk bepaald door de tafelverkoop aan uiteenlopende bedrijven en particulieren, die de KNRM een warm hart toedragen.

  KNRM station Noordwijk bedankt alle gasten voor hun interesse en financiële steun aan onze organisatie. Zonder uw steun redden wij het niet!

   

 15. Zondag 17 november 2019 is Sinterklaas weer op traditionele wijze met de Annie Poulisse van KNRM Zandvoort, om 12:00 uur, op het strand aangekomen. Op deze mooie zonnige zondag zette de Sint en zijn pieten weer voet aan wal in Zandvoort. 

  Hier werden zij door een enorme groep kindertjes en hun ouders warm onthaald. Na een rondje handjes schudden rond de Seatrac III ging Sint en zijn pieten de rotonde omhoog, waar zij vertrokken voor een lange optocht door het dorp.

Dekker Watersport

Wie is online

We hebben 803 gasten en geen leden online

Klaas Mulder Vetus
KNRM

                   ETAPCLUB. www.etapclub.nl
                       Vereniging van eigenaren ETAP Jachten.