ETAPCLUB.NL

KNRM Nieuws

De KNRM redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Snel, professioneel en kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen.
 1. Tijdens de Medemblik Regatta van dinsdag 21 mei tot en met zaterdag 25 mei wordt in de haven van Medemblik het evenement Medemblik Nautiek georganiseerd. Ook dit jaar verleent KNRM reddingstation Medemblik hieraan haar medewerking.

  Van dinsdag tot en met vrijdag bezoeken enkele honderden basisscholieren uit Medemblik en directe omgeving Medemblik Nautiek en KNRM reddingstation Medemblik. Op het reddingstation krijgen de kinderen een rondleiding en uitleg over reddingboot Bernardine en het reddingwerk. Ook een rondvaart op het IJsselmeer met oud-reddingboot Prins Hendrik hoort er bij. En bij Optimist on Tour maken de scholieren kennis met de watersport.

  Het evenement is nog tot en met aanstaande zaterdag te bezoeken aan de Oosterhaven in Medemblik.

 2. Maandag 20 mei rond de klok van 18:00 uur kreeg de KNRM Urk een oproep/ melding van vaartuig dat water maakt.

  De twee reddingboten van KNRM station Urk spoeden zich naar opgegeven positie. Het bootje maakte ter hoogte van de vuurtoren Urk water en was reeds gezonken. Aan boord bevonden zich 3 personen en lagen te water. De personen zijn direct uit het water gehaald en naar het boothuis van de KNRM gebracht waar ambulances reeds klaar stonden.  Twee personen konden ter plekke worden behandeld. Één persoon is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

   

 3. Smartphone? Vul uw medisch ID in!

  HELP ons u beter helpen in geval van nood. U kunt door een eenvoudige instelling uw belangrijkste gegevens in noodgevallen toegankelijk maken op bijvoorbeeld uw iphone,  zonder dat wij uw toegangscode op uw telefoon hoeven te weten. In noodgevallen zien wij dan of u medicijnen gebruikt en wie wij in geval van nood kunnen bellen voor u.

  HELP ons, Vul dit in!

  Tip: als uw geboortedatum uw toegangscode is,  wijzig die dan, want uw geboortedatum is ook zichtbaar.

  Op deze manier kunt u onderaan als men de code niet weet toch bij gegevens die uw leven kunnen redden.

  Dank, mede namens de vrijwillgers van KNRM Ouddorp

  Hoe pas ik mijn Med. ID aan?

  Zie o.a.: 

  https://www.101bhv.nl/actueel/ehbo/medische-id-op-mobiele-telefoon/?fbclid=IwAR14FIEE_o3GGoJ5wSHszasz_5kYhp13wrffabsxhZFNvRpBT_L-ZFDRJMU

 4. KNRM eert bijzondere relaties met jaarlijkse erewimpels

  De bemanning van het marineschip Zr. Ms. De Ruyter heeft de Gouden Wimpel van de KNRM gewonnen. De Zr. Ms De Ruyter werd door het publiek verkozen uit een lijst van tien door de KNRM genomineerde relaties. “Voor elke genomineerde geldt dat hij of zij in 2018 of gedurende langere tijd iets buitengewoons heeft gedaan voor de KNRM. Wel beschouwd waren er dus uitsluitend winnaars”, aldus Edward Zwitser van KNRM. De Redding Maatschappij is afhankelijk van donaties en hecht om die reden veel belang aan goede relaties.

  Onder de genomineerden bevonden zich onder anderen Herman den Blijker, het merchandisebedrijf P&P Projects en het Ondernemersgala Den Haag. Vanwege de enorme diversiteit onder de genomineerden was van strijd geen sprake. “Het ging niet om het winnen”, onderstreepte Willem Gunneman, medepresentator van het evenement en vier jaar geleden zelf genomineerd. “Iedereen doet op zijn manier zijn best voor de KNRM. Dat je bijdrage door de KNRM wordt opgemerkt en op waarde wordt geschat, is mooi”.

  Waarderingsprijs

  De Gouden Wimpel is een jaarlijks terugkerende waarderingsprijs voor relaties van de KNRM, die zich in het voorbije jaar hebben onderscheiden. De KNRM maakt jaarlijks de shortlist van genomineerden. Uiteindelijk bepaalt het publiek wie de Gouden Wimpel wint. De Zilveren Wimpel ging naar Stichting Wereldhavendagen, die de KNRM jaarlijks aan een groot podium helpt tijdens het gelijknamige evenement in Rotterdam, terwijl Adri Burghout met de Bronzen Wimpel naar huis ging. Adri was als illustrator betrokken bij meerdere KNRM-uitingen en is recent begonnen aan een zelfgeschreven kinderboekenserie over de KNRM. Elke genomineerde ontving een oorkonde.

  Over de winnaar

  De bemanning van het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter hield afgelopen jaar, tijdens een maandenlange internationale uitzending, een groot aantal kleinschalige inzamelingsacties voor de KNRM. Zowel onder de bemanning zelf, alsook onder het thuisfront van de bemanningsleden. Eén van de stemmers schreef als argumentatie op zijn stem: “Deze mensen doen al meer dan genoeg voor volk en vaderland. Dat zij zich tijdens deze operatie ook nog eens inzetten voor het goede doel vind ik buitengewoon!”

 5. Woensdag 15 mei jl. hielden verschillende hulpdiensten een grote multidisciplinaire SAREX oefening (SAREX - Search and rescue exercise) Het scenario speelde zich af in zee en op het strand, ter hoogte van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk aan Zee.

  Omstreeks 16:30 ontvingen de eerste hulpdiensten waaronder KNRM station Noordwijk een Prio 1 alarmering met de melding aanvaring motorjacht vs. raft. Er bleken als gevolg van de aanvaring maarliefst 6 slachtoffers te water waaronder een aantal personen ernstig gewond. Door het voorval op zee ontstond paniek bij omstanders op het strand met als gevolg ook nog een aanrijding tussen een trekker en twee voetgangers. Door het grote aantal slachtoffer/drenkelingen werd de reddingsactie opgeschaald naar GRIP 1 en werden extra ondersteunende hulpdiensten ingeroepen.

  GRIP is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpdiensten verloopt. In deze procedure is de centrale gedachte dat grotere incidenten meer onderling gecoördineerd afgehandeld moeten worden. Omdat er meer middelen en bestuurslagen betrokken (kunnen) raken, moet er multidisciplinair afgestemd worden over de incidentbestrijding. In dit geval was de werkwijze Grip 1:  Bronbestrijding. Incident van beperkte afmeting. Afstemming tussen de verschillende disciplines nodig.

  Betrokken eenheden:
  Kustwacht centrum Den Helder, 112 Alarmcentrale Ypenburg, Politie Hollands Midden, Ambulancedienst Hollands Midden, Regionale Brandweer Hollands Midden, KNRM station Katwijk, KNRM station Noordwijk, Reddingsbrigade Katwijk, Reddingsbrigade Noordwijk, Mobiel medisch team (MMT), Staatsbosbeheer, Kustwacht SAR helikopter, Kustwacht patrouillevliegtuig.

  De hulpverleners kijken terug op een nuttige en leerzame oefening en willen alle omstanders, ondernemers en omwonenden bedanken voor hun medewerking. 

   

 6. Reddingbootdag 11 mei 2019, een verslag in beelden

 7. Wat een heerlijke ReddingBootdag 2019 afgelopen zaterdag in Ter Heijde! Het weer hielp fantastisch mee om bij de vele bezoekers en vrijwilligers een grote glimlach op het gezicht te krijgen. Het mooie programma van de KNRM en haar veiligheidspartners maakte deze feestelijke dag aan zee compleet. Er konden diverse voertuigen van KNRM, Reddinsbrigade Monster, Politie, Brandweer , Ambulance en Dierenambulance bewonderd worden. Zo'n 250 donateurs hebben deze dag mee kunnen varen met de George Dijkstra reddingboot en er hebben zich 15 nieuwe donateurs aangemeld om het werk van de KNRM te ondersteunen.

  Dank aan alle vrijwilligers van de diverse deelnemende organisaties voor hun inzet, de donateurs en bezoekers voor hun komst en de sponsoren voor het mogelijk maken van deze geslaagde dag.
  Tot 2 mei 2020 voor de volgende Reddingbootdag!

  Sponsoren Reddingbootdag 2019 in Ter Heijde

  A.A. Snijders aannemersbedrijf

  Boksman Bouw

  B-safe Security

  De Vries verzekeringen

  Dierenspeciaalshop.nl

  DoggyJoy Westland

  Elektravon

  J. Van den Ende Schildersbedrijf

  JG Beveiliging

  Kippie

  Klimaat Service Holland

  Moments Beach

  Simba Kinderopvang

  Technochemie

  Van der Valk-Groot

  Van Leent Bouwbedrijf

  Van Leeuwen catering

  Van Nierop groep

  Vd Deijl Stucadoors

  Veneco

  Viskeet

  Vitrona

  Waal bouw

  W-sign

 8. Eens per jaar organiseert de KNRM zijn landelijke open dag. Dit jaar vond deze dag plaats op zaterdag 11 mei. Reddingbootdag is dé dag voor nieuwe donateurs om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. In Noordwijk aan Zee stond al vroeg voor de start van reddingbootdag een rij van fanatieke donateurs die de unieke jaarlijkse vaartocht met de reddingboot graag wilde meemaken. Gedurende de open dag werd een flink aantal nieuwe donateurs aangemeld en met ca. 250 donateurs rondgevaren.

  Ook de oude historische strandreddingboot van Noordwijk (Kurt Carlsen) was tijdens de open dag te bezichtigen. De vrijwilligers van stichting Kurt Carlsen gaven in de middag een korte demonstratie doormiddel van een lancering van de nostalgische reddingboot zoals het van 1953 tot 1990 verliep.

  Op het strand werden in de KNRM stand artikelen verkocht zoals wimpels, mokken, broodtrommels en sleutelhangers. Dit leverde een mooi bedrag op wat geheel ten goede komt aan de KNRM. 

 9. Elk jaar organiseert de KNRM Reddingbootdag om de donateurs kennis te laten maken met het reddingwerk. Tijdens deze 25e editie kwam op een aantal reddingstations het wel heel erg dichtbij: hier werden bezoekers van de reddingboten ontscheept, omdat de vrijwilliger redders daadwerkelijk uit moesten voor een actie. Een greep uit de acties. 

  De bemanning van de Jan en Titia Visser in Eemshaven zouden net met de 13e vaartocht beginnen toen ze werden opgeroepen door een zeiljacht waarvan de schipper meldde dat hij een onbemand zeiljacht aan had getroffen. Om 14:15 uur was de reddingboot ter plaatse en troffen het jacht onder zeil varend op de stuurautomaat aan. Ze zetten snel een opstapper over om te gaan kijken of het  schip daadwerkelijk onbemand was en daarmee startte een zoekactie met KNRM Lauwersoog en KNRM Schiermonnikoog. Gelukkig bleek de man veilig naar de wal gezwommen! Lees verder


  Ietsjes later gingen de vier reddingboten van de KNRM Blaricum en Huizen uit om zes zeeverkenners in de leeftijd van 11 tot 16 jaar te redden. Ze waren omgeslagen met hun zeilboot op het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg. Omdat er kinderen bij het incident waren betrokken, gingen alle reddingboten van KNRM Huizen-Blaricum ernaar toe. Toen de melding binnenkwam, was een van de boten nog met bezoekers van Reddingbootdag op het water. Zij werden aan wal gezet bij het reddingsstation en konden de actie niet zien, maar waren wel getuige van wat er allemaal bij komt kijken. Lees verder.  

  KNRM Ouddorp had zelfs een drieslag. Ze hielpen een klein motorbootje die vlakbij het boothuis pech had, nadat ze de gasten netjes hadden teruggebracht naar het boothuis. De tweede actie was voor de KHV die EHBO verleende aan een mevrouw die na een struikelpartij gewond was geraakt. En het laatste alarm ging tijdens het opruimen voor een surfer die in problemen was, maar die uiteindelijk gelukkig zelfstandig aan de kant was gekomen. En ook na de afronding van Reddingbootdag gingen de alarmeringen verder zoals altijd: Lemmer, Texel de Koog en Enkhuizen gingen alweer op pad nog voordat het etenstijd was! 
   

 10. De Nationale Reddingbootdag van zaterdag 11 mei is goed bezocht bij KNRM reddingstation Hoek van Holland. Er konden zo’n 290, voornamelijk donateurs meevaren met een van de reddingboten. De ’s Gravenzandse reddingsbrigade heeft vooral belangstelling gehad van ‘jongere’ redders. Op het water, maar ook op het land was veel te zien en vertellen over water reddingen en ongevallen.

  Het was rustiger dan voorgaande jaren door nieuwe wetgeving. Deze is van te voren kenbaar gemaakt. KNRM station Hoek van Holland is door ongeveer 600 bezocht. Behalve meevaren met een reddingboot hebben het kustwachtvliegtuig en de NHV SAR helikopter een zogenoemde fly-bye gemaakt. Altijd spectaculair te zien waar bij acties op het water mee word samengewerkt.

  In de grote tent op het terrein waren kramen van de KNRM, sGVRB en een modelbotenclub met groot waterbassin aanwezig. Er zijn 11 personen donateur geworden waarvan 3 jeugd. Uit winkelverkopen is 700 Euro omzet voor de KNRM binnengehaald. Het weer was schitterend en hielp goed mee. Het volgende evenement word weer de demonstratie avond van regionale water redders  in de Berghaven aan het eind van de zomervakantie.

   

 11. De wind door je haren, blije gezichten en diverse activiteiten waren de ingrediënten voor de geslaagde jaarlijkse open dag van KNRM reddingstation Hansweert.

  De KNRM ontvangt geen subsidie, maar wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen van donateurs. Deze donateurs zijn net zo belangrijk als de vrijwilligers van de KNRM en worden daarom “Redders aan wal genoemd”. Tijdens reddingbootdag mochten zij meevaren met reddingboot Jan van Engelenburg.

  Aan wal waren ook tal van activiteiten te zien en te doen zoals demonstraties van de brandweer en ambulancedienst, een hindernisbaan van de scouting, een reddingsvlot, een schmink-, knutsel- en kleurhoek en natuurlijk de verhalen over echte reddingen.

  Prio 1, Persoon in problemen
  Toen om 15:15 uur de melding binnen kwam dat er een persoon in het water zou liggen nabij Terneuzen werden de gasten die aan boord van de reddingboot waren direct ontscheept en werd met de grootst mogelijke spoed koers gezet richting Terneuzen. Al snel bleek de persoon al te zijn gered en kon de volgende groep van 12 passagiers inschepen voor een spectaculaire vaartocht.

  Prijsvraag
  In het kader van het 10-jarig bestaan van het reddingstation konden donateurs meedoen aan een prijsvraag. Deze luidde: “Hoeveel reddingsacties heeft KNRM Hansweert sinds de oprichting in 2009 verricht?”. Het juiste antwoord is 220. Elizabeth Verschoore gaf als antwoord 222 en mag aanstaande zaterdag mee met ons op oefening.

  Op facebook staat een album met veel foto's (klik hier)

  Bedankt
  Dankzij de inzet van diverse ketenpartners, sponsoren en de vele vrijwilligers was reddingbootdag wederom een succes.

  Reddingbootdag is mede mogelijk gemaakt door: Brandweer Kruiningen, Regionale Ambulancevoorziening Zeeland, Politieboot P-41, Scouting Jacob Valcke, Veiligheidsregio Zeeland, Amusement-muziek ninety nine Jan Boonman, Reijnhout Elektro, Handelsonderneming Slabbekoorn, De Wolff maritime safety, LambWeston, Multiservice Traas, Oliehandel Dekker, Steijn oliehandel, Bakkerij 't Stoepje, Dierenspeciaalzaak Van der Poel, Ijsboerderij De Koehoorn en DIYbox.

  Met dank aan Jeroen Verschoore en Niels Maljaars voor de foto's.

   

 12. Vandaag werd voor de 25e keer Reddingbootdag gehouden bij de KNRM. Het was een zonovergoten dag waarbij de donateurs actief kennis maakten met het reddingwerk van de KNRM. Met 15.000 bezoekers was het wat rustiger dan voorgaande jaren, maar met het zonnetje erbij werd het voor velen een onvergetelijke dag. 

  De zonnige en winderige weersvoorspelling, het feit dat het evenement, dat meestal in de meivakantie valt, dit jaar later viel in een toch al drukke evenementen mei-maand en de aankondiging dat er op de grotere boten met maximaal 12 personen gevaren kon worden, maakte het naar waarschijnlijkheid minder druk. 

  Het maakte in ieder geval dat het wachten voor het traditionele tochtje met de reddingboot op veel reddingstations, met het zonnetje erbij, een aangename tijdsbesteding werd. Er werd bijna overal de hele dag gevaren met donateurs en trok zelfs de bezoekersstroom in de middag nog wat aan.  

  Door het rustige verloop van de dag konden de donateurs en andere belangstellenden op het gemak rond konden kijken en een praatje maken met de redders die 24/7 paraat staan. En dat laatste werd op een stations duidelijk doordat het alarm ging! In het noorden werden Schiermonnikoog, Lauwersoog en Eemshaven gepiept voor een mogelijke man over boord en in Blaricum werden zes waterscouts uit het water gehaald. Ook op andere plekken werd Reddingbootdag onderbroken voor een actie. 

  We kijken als organisatie terug op een mooie dag, met blije gezichten, bijzondere verhalen en veel plezier! 
   

 13. Alle donateurs zijn van harte welkom op de Dokkade 3 te Harlingen. Bent u nog geen donateur, dan helpen wij u graag met inschrijven zodat u gelijk aan boord kan stappen. Zo krijgt u een kijkje in het leven van de vrijwillige redders op ons station.

  Als donateur kunt u mee varen met:

  - Wiecher en Jap Visser-Politiek (Valentijn klasse)

  - Chios (Atlantic 75 klasse) 

  - Lilla Marras (Watson Class, ex engelse reddingboot) 

  Deze dag zijn ook de Ambulance en Brandweer aanwezig, zodat u ook bij hun een kijkje kunt nemen achter de schermen. Voor de kinderen zal er een springkussen aanwezig zijn. 

   

  Inzamelingsactie nieuwe helmen

  Onze reddingboot "Wiecher en Jap Visser-Politiek" hebben wij net terug gekregen van een grote onderhouds beurt. Ons communicatie systeem is vernieuwd doormiddel van draadloze helmen. Tijdens de Reddingboot dag zullen wij geld in gaan zamelen voor twee extra helmen. Dit gaan wij doen door broodjes hamburger en drinken te verkopen. 

   

  Wanneer: Zaterdag 11 mei van 10:00 tot 16:00

  Waar: Dokkade 3 te Harlingen

  Wie: Jong en Oud!     Donateur? Meevaren!!    Meevaren? Donateur worden!!

 14. Noordwijk aan Zee, donderdag 9 mei 2019 - Tijdens het KNRM tafelkopersdiner in Grand Hotel Huis Ter Duin heeft het Radisson Blu, Palace Hotel zijn jaarlijkse cheque aan KNRM station Noordwijk overhandigd. Het hotel zamelt het gehele jaar geld in doormiddel van een unieke donatie actie.
  Aan elke hotelgast die uitcheckt wordt ten bate van de KNRM een donatie van 1 euro gevraagd.
  Hier wordt door de hotelgasten goed gehoor aan gegeven en daarom wordt met deze actie jaarlijks een geweldig bedrag opgehaald. Daarnaast doet het hotel jaarlijks zelf ook nog eens een extra bijdrage bovenop de gastenopbrengst. Om de actie van het Radisson Blu, Palace Hotel extra kracht bij te zetten is er in het hotel ook een aanzienlijke collectie foto's en schilderijen van redders en hun reddingswerk te bewonderen. 

  Wegens het succes van de donatie actie van het Noordwijkse Radisson Blu, Palace Hotel heeft de KNRM ook een speciaal landelijk fonds opgericht, het Palace Noordwijk Fonds. Een fonds waar alle (landelijke) hotel bijdragen aan gedoneerd worden. Momenteel zijn er meerdere hotels die meehelpen dit fonds van een mooi bedrag te voorzien.

  KNRM station Noordwijk bedankt het Radisson Blu, Palace Hotel voor de jarenlange waardering, financiële steun en de bijzondere partnership met ons KNRM station.

 15. Zaterdagmiddag omstreeks 12:45 is KNRM station Noordwijk gealarmeerd vanwege een verward persoon op het strand ten noorden van kitesurfschool Beachbreak. Twee mountainbikers troffen de persoon aan langs de waterlijn. Vanwege de weersomstandigheden (ca. 7 graden, wind NNW 5 bft) hebben de twee mountainbikers zich over de persoon ontvermt. Het kusthulpverleningsvoertuig van Noordwijk heeft de persoon van de twee mountainbikers overgenomen en ter nacontrole aan de ambulancedienst overgedragen.

Dekker Watersport

Wie is online

We hebben 711 gasten en één lid online

 • cascade
Klaas Mulder Vetus
KNRM

                   ETAPCLUB. www.etapclub.nl
                       Vereniging van eigenaren ETAP Jachten.