ETAPCLUB.NL

KNRM Nieuws

De KNRM redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Snel, professioneel en kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen.
 1. Op donderdag 17 oktober j.l. overhandigde Rob Visser een cheque aan schipper Eric van der Linde van de reddingboot Koopmansdank van het Reddingstation Neeltje Jans. Rob, als fondsenwerver voor het Reddingstation Neeltje Jans bevond zich in een dubbelrol. De cheque van € 7000,- overhandigde hij namens de goede doelen organisatie Auxilium & Caritas Foundation, waarvan hij voorzitter is.
  Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe radar voor de Koopmansdank.

 2. Donderdag rond 16.15 gealarmeerd door het Kustwachtcentrum. Voor de 2e Maasvlakte had een 11 meter lang Duits zeiljacht problemen met zijn tuigage. Ter plaatse 2 opstappers overgezet en het zeiljacht op eigen kracht naar de Berghaven begeleid. De KNRM reddingboot ‘Jeanine Parqui” en het zeilschip lagen rond 18.00 uur gemeerd in de Berghaven.

   

 3. Het is een jarenlange traditie dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van de organisatie van de Race of the Classics (ROTC) de kans krijgt om aan boord van de deelnemende schepen donateurs te werven. Voor de KNRM een buitenkans: elk jaar kiezen 150-250 deelnemers van de race ervoor de KNRM te gaan steunen.

  Afgelopen woensdag was dat niet anders. Bijzonder was wel dat de reddingboot die de werving had gedaan direct aansluitend aan de wervingsactie werd gealarmeerd voor een gewonde aan boord van één van de schepen. Buiten de pieren van Hoek van Holland zette de reddingboot opstapper over. Na overleg met de Radio Medische Dienst werd de gewonde aan boord genomen van de reddingboot en afgezet in de Berghaven, alwaar een ambulance stond te wachten. “Op deze manier hebben wij onze echte meerwaarde laten zien”, zegt Edward Zwitser, namens de KNRM contactpersoon voor de ROTC. “Al hadden we dat natuurlijk liever niet gedaan. Het is heel spijtig dat voor één van de deelnemers de race vroegtijdig moest eindigen”.

  Het is de tweede keer dat de KNRM in actie moest komen voor de race: een paar jaar geleden moest ’s avonds laat met groot materieel worden gezocht naar een overboord geslagen bemanningslid. Deze persoon kon uiteindelijk worden gered.

 4. Afgelopen zaterdag namen ca. 240 kitesurfers vanuit heel Nederland deel aan de Kitesurf Safetydag in Noordwijk. 

  De Kitesurf Safetydag is een unieke samenwerking tussen de KNRM en de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) en is essentieel om de kitesurfer nog bewuster en bekwamer te maken als het gaat om veiligheid. Ook wordt het evenement gebruikt om hulpverleners van nieuwe informatie te voorzien waardoor toekomstige hulpverleningen nog beter kan worden afgestemd. 

  De KNRM - NKV Kitesurf Safetydag vindt ieder jaar op een nieuwe kitesurfspot plaats. Dit jaar kreeg de Z.V.N. in Noordwijk de mogelijkheid om het evenement te faciliteren. De Z.V.N. is één van de nieuwste kitesurfspots langs de Nederlandse kust en staat vanuit het verleden voornamelijk bekend om zijn zeilsport. Om de diversiteit van watersporten binnen de vereniging naar de buitenwereld te verkondigen pakte de vereniging groots uit. Zo werd het evenement in de ochtend officieel geopend door de Noordwijkse wethouder Sjaak van den Berg en waren er verschillende sprekers zoals hulpdiensten en medici. In de middag was er een praktijk gedeelte waarbij de aanwezige gasten daadwerkelijk een redding van een kitesurfer mochten uitvoeren. Dit gebeurde met de reddingboot Edith Grondel van KNRM station Katwijk en de reddingboot Paul Johannes van KNRM station Noordwijk. De Noordwijkse Reddingbrigade zorgde tussen de oefeningen voor de veiligheid van de kitesurfer. Ook waren er diverse clinnics te volgen zoals kite repair, zelf rescue en het gebruik van noodvuurwerk.

   

 5. De Alliantie Markermeerdijken versterkt ruim 33 kilometer Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. De dijken beschermen ruim 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen het water. In 2019 is de Alliantie gestart met voorbereidende werkzaamheden.

  Op onze website vindt u de meest actuele informatie over waar we nu aan het werk zijn. Mocht u vragen hebben over ons project of over de werkzaamheden kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur op tel. 0299-224510.
  Calamiteit op of rond het bouwterrein kunt u melden via tel. 0800-1430.

 6. KNRM station West Terschelling is op zoek naar vrijwillige bemanningsleden/opstappers voor reddingboot Arie Visser. Ben je overdag vaak beschikbaar en kun je binnen 10 minuten op station zijn?

  Wat verwachten we van jou als redder?
  • samen met de ploeg ervoor zorgen dat het reddingstation 24/7 operationeel beschikbaar is
  • dat betekent dat als je beschikbaar bent, je op elk moment opgeroepen kan worden en dat je zowel vanaf je werk en/of woonadres binnen 10 minuten aan boord moet kunnen zijn
  • leeftijd minimaal 18 jaar
  • gezond, na medische goedkeuring
  • toestemming van de werkgever en medewerking van degene die thuis achterblijven  
  • bereid om curssusen te volgen
  • in een hecht team kunnen werken onder bijzondere omstandigheden

  Wat kunnen we jou bieden?
  • nuttige vrijtijdsbesteding in motiverende en zo veilig mogelijke omgeving
  • opleiding en training op maritiem gebied
  • vrijwilligersvergoeding en goede verzekeringen
  • werk dat voldoening geeft

   Denk je dat jij geschikt bent als vrijwilliger?

  Neem dan contact met het reddingstation voor meer informatie via schipper@terschellingwest.knrm.nl of secretaris@terschellingwest.knrm.nl.

 7. Het lijkt wat vroeg, maar vanaf vandaag gaat de jaarlijkse Kerstactie van de KNRM van start.

  U treft naast het vaste assortiment de traditionele KNRM-kerstkaarten in verschillende prachtige uitvoeringen aan, de handige gezinsjaarkalender voor het komende jaar met prachtige KNRM beelden, het nieuwe kinderboek van Adri Burghout en natuurlijk alvast voor 2020, uw wimpel voor aan boord!

  Ga direct naar de site van de kerstactie

 8. Op maandagavond 23 september hebben een aantal deelnemers van het jaarlijkse uitwisselingsprogramma van de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een bezoek aan KNRM station Noordwijk gebracht. De groep bestond uit reddingbootbemanningen van reddingmaatschappijen uit diverse landen en heeft als doel het ontwikkelen en verbeteren van maritieme search and rescue kwaliteit wereldwijd. IMRF brengt 's werelds maritieme search and rescue organisaties samen waardoor kennis en kunde onderling wordt uitgewisseld.

  Gedurende het bezoek heeft de bemanning van KNRM station Noordwijk de buitenlandse collega’s meegenomen voor een korte vaartocht waarbij een aantal onderdelen werden gedemonstreerd. Na de vaartocht heeft er tussen de buitenlandse en Noordwijkse collega’s een rond de tafel gesprek plaatsgevonden waar onder het genot van een hapje en drankje onderling ideeën en ervaringen werden uitgewisseld.

 9. Vorige week hebben wij afscheid genomen van onze voorzitter, burgemeester Niek Meijer. Gelukkig ging zijn opvolger, burgemeester David Moolenburgh, graag in op ons voorstel om ook de rol van voorzitter van KNRM station Zandvoort te vervullen.

  Afgelopen maandag, nog voor zijn officiële beëdiging als burgemeester, kwam David langs in het boothuis om kennis te maken met de bemanning. Hij had een luisterend oor voor iedereen en gaf aan het plezierig te vinden om bij deze mooie organisatie betrokken te mogen zijn.

 10. Nu Niek Meijer geen burgemeester meer is, heeft hij zijn vrijwilligersfunctie als voorzitter van KNRM Zandvoort overgedragen aan zijn opvolger, burgemeester David Moolenburgh. Tijdens een informeel samenzijn heeft de bemanning van het station afscheid genomen van haar gewaardeerde voorzitter en zijn echtgenoot Janny.

   

  Niek en Janny kregen in het boothuis een heerlijke vismaaltijd aangeboden. De vis, die was geschonken door de collega’s van het KNRM reddingstation in Urk, werd door de bemanning zorgvuldig bereid.

   

  Het echtpaar heeft altijd veel betekent voor het reddingsstation. Niek uiteraard als voorzitter, en Janny heeft een grote bijdrage geleverd aan de inrichting van het bemanningsverblijf tijdens de verbouwing in 2017.

   

  Zowel de bemanning als de plaatselijke commissie hadden mooie cadeaus voor het echtpaar, die hen in de toekomst nog zullen laten herinneren aan de mooie tijd die ze hebben beleefd bij de KNRM.

 11. KNRM station Noordwijk was dit weekend aanwezig tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Vanaf de kop van de Wilhelminapier werden gedurende de dag veel vaartochten met de voor de KNRM o zo belangrijke donateurs gemaakt. Ook gaf de KNRM het gehele weekend verschillende (reddings)demonstraties op het water. Zo was de KNRM onderdeel van de dagelijkse calamiteitendemonstratie waarbij brand aan boord van een binnenvaartschip bestreden werd en werkte de KNRM samen met de NH90 helikopter van de Koninklijke Marine tijdens de SAR-demonstratie. 

  Alles bij elkaar genomen een mooi spektakel en groot succes.

 12. Vakantiepark Landal Sluftervallei op Texel heeft 750 euro aan de KNRM gedoneerd. Dit mooie bedrag was de opbrengst van een statiegeldactie ten bate van de KNRM.

  Bemanningslid Alexander Hillen van station De Koog-Oudeschild is werkzaam bij de technische dienst van Landal. Hij heeft in overleg met zijn werkgever het initiatief genomen om op het vakantiepark de mogelijkheid te bieden om het statiegeld te doneren aan de KNRM. Alle gasten die lege flessen wegbrengen kunnen hierdoor de KNRM ondersteunen.

  Onlangs mocht Alexander namens Landal 750 euro overhandigen aan Klaas van der Duim, penningmeester van de KNRM Texel. Een welkome bijdrage, aangezien de KNRM afhankelijk is van donateurs, zonder overheidssteun of subsidies.

  KNRM Texel bedankt Alexander en zijn werkgever Landal Sluftervallei voor het mogelijk maken van deze actie.

 13.  

  Omgeslagen motorjacht, 6 opvarenden in het water

  Melding: KWC Boot BUITEN

  Prio 1, Vaartuig maakt water, NJAbu      

  Weersomstandigheden:

  Wind:                W5

  Watertemp:       19,8 C  

  Golfhoogte:       1.5 - 2 m                                           

  Op dinsdag 3 september 2019 is post Neeltje Jans gealarmeerd voor een bootje dat water maakte. Reddingsboot Koos van Messel was op dat moment gestationeerd en deze is uitgerukt met 5 bemanningsleden.

  Er was weinig informatie bekend bij de bemanning, enkel dat het ging om een omgeslagen bootje met 6 opvarenden, waarvan er 4 in het water lagen.

  De Koos van Messel is direct begonnen aan een zoekslag voor het strand van Vrouwenpolder. Ter hoogte van de boei Roompot 8 zag een bemanningslid een voorwerp drijven. De schipper draaide er naar toe om het van dichterbij te inspecteren, maar al snel bleek het om het hulpbehoevende bootje te gaan.

  Op het bootje, welke volledig op zijn kop in het water lag, zat een eerste persoon zonder zwemvest en deze hield een tweede persoon vast. Op ongeveer een afstand van 200 m lagen de andere 4 personen in het water, allen met een zwemvest aan. Besloten werd om eerst de drenkelingen uit het water te halen.

  Na enkele keren geprobeerd te hebben om de eerste drenkeling uit het water te halen met een hieuwlijn bleek dit erg lastig, dit in verband met de sterke stroming en golfhoogte. Er is besloten om een opstapper het water in te laten gaan om de slachtoffers te helpen. Kort daarna werden de eerste twee aan boord van de Koos van Messel gehaald met behulp van de drenkelingenklep.

  Het derde slachtoffer had water binnen gekregen en had Hierdoor direct hulp nodig. Een opstapper van de Koos van Messel is weer in het water gesprongen en heeft de andere twee slachtoffers die nog in het water lagen geholpen om aan boord te komen van de reddingboot.

  Om de laatste personen aan boord te krijgen is er als eerst een reddingsvest naartoe gebracht. Dit om er voor te zorgen dat de persoon altijd blijft drijven. Ook deze personen zijn met behulp van de klep aan boord gekomen en in de stuurhut gezet om op te warmen. De gehele actie van uitvaren tot het binnenhalen van de laatste drenkeling duurde maar 15 minuten.

  Nadat alle slachtoffers aan boord waren is direct koers gezet richting de haven waar ambulancepersoneel klaar stond om de slachtoffers op te vangen.

  Blijf op de hoogte wat er speelt op de KNRM Reddingspost en volg ons op de volgende mediakanalen:  

  www: https://www.knrm.nl/reddingstations/neeltje-jans

  Facebook: KNRMNeeltjeJans

  Twitter: @KNRMNeeltjeJans

  Instagram: knrm_neeltjejans

  Foto's gemaakt vanaf de Uly en Frans Naerebout

 14. Vanmorgen rond 10.30 uur zijn de reddingboten van KNRM Neeltje Jans en KNRM Westkapelle uitgevaren op een melding van de Kustwacht over een zinkend jacht waarbij zes personen in de problemen waren.

  De kajuitboot was omgeslagen en via een mobieltje werd alarm geslagen door een van de zes Duitse opvarenden. Met een onduidelijke positie over de plaats waar het schip zich bevond, voeren de reddingboten uit en begonnen ze met het maken van zoekslagen. Het was in eerste instantie onduidelijk om wat voor jacht het ging. De reddingboot van Neeltje Jans stuitten bijna direct op de boot. Deze lag ondersteboven.

  Twee opvarenden zaten op de romp en vier mensen lagen in het water. Vijf van de zes opvarenden droegen een reddingvest, wat in de omstandigheden van twee meter hoge golven geen overbodige luxe bleek. 
  Eric van der Linde, schipper van KNRM reddingsboot Neeltje Jans, vertelde dat alle drenkelingen bij kennis waren toen ze uit het water aan boord van de reddingboot kwamen en dat het zonder de reddingvesten heel anders had kunnen aflopen. 

  De opvarenden van de boot zijn aan boord genomen van de reserve reddingboot Koos van Messel en direct naar de wal gebracht. Daar werden de mensen opgevangen door de inmiddels gearriveerde walploeg en overgenomen door de gereedstaande ambulances.

  De reddingboot Uly en de Frans Naerebout, het zeebetonningsvaartuig van de Kustwacht dat in de buurt was, zijn bij de omgeslagen boot gebleven en  uiteindelijk is het door de Frans Nearebout geborgen en naar de haven van Neeltje Jans gebracht. 

  Het hoe ongeval heeft kunnen gebeuren is onbekend. 

 15. De bekendheid van het werk van de KNRM is groot, ook onder de jeugd. Het werk van de KNRM kan van levensbelang zijn. Daarom is het nodig om op vele manieren deze bekendheid te vergroten. Er lag al jaren vanuit de KNRM de vraag bij Adri Burghout (illustrator en auteur) of hij over de KNRM wilde gaan schrijven.

  In de tweede helft van 2018 is dit verzoek opgepakt. De KNRM en Adri waren het al snel eens dat er vanuit een KNRM-reddingstation geschreven moest worden, waar men dagelijks uitrukt om de meest uiteenlopende oorzaken. De keus viel op reddingstation Scheveningen.

  Na intensief overleg tussen de auteur en de mannen van het echte werk van de KNRM, is er een spannend verhaal ontstaan met uiteindelijk resultaat deel één van een mooie serie ‘Raadsels rond de Regules’ met in de hoofdrol een fictief persoon Wessel Wolff,  opstapper bij de KNRM.

  Maandagmiddag werd bij het boothuis van KNRM Scheveningen het nieuwe jeugdboek over de KNRM uitgereikt. Het eerste exemplaar zou aan schipper Hugo Pronk worden overhandigd, maar omdat de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu onvoorzien naar de werf moest heeft zijn vrouw Bianca de honneurs waargenomen en mocht zij naast het boek ook de originele illustratie van de omslag in ontvangst nemen.

  ‘Raadsels rond de Regulus’ heeft het leeftijdsadvies vanaf 12 jaar en telt 140 pagina’s. Het boek is nu te koop in De Reddingwinkel voor € 9,95.

Dekker Watersport

Wie is online

We hebben 577 gasten en één lid online

 • Salacia
Klaas Mulder Vetus
KNRM

                   ETAPCLUB. www.etapclub.nl
                       Vereniging van eigenaren ETAP Jachten.